Zomercolumn: Wout Smit, PR Lid en initiatiefnemer 't Oekie tegen Kanker

Het zal niemand ontgaan zijn dat Wout Smit de actie “t Oekie tegen kanker”gestart is.  Wout is natuurlijk zelf lid van de PR commissie van vv Hollandscheveld. Zijn mede commissieleden vonden het dan ook een mooie gelegenheid om een extra zomercolumn te wijden aan de actie. Dus nu mocht Wout “aan de andere kant” plaats nemen om zijn verhaal te vertellen.

Pr:  Voetballen, de rode draad in je leven?

Wout:  Als jong ventje moest ik ook eerst mijn zwemdiploma halen en ging daarna “op voetbal”  Ik ben in mijn senioren tijd ook nog een poosje gestopt, omdat ik door omstandigheden qua selectiebeleid er totaal geen zin meer had. Maar toen ik na een poos weer gevraagd werd merkte ik toch dat ik het wel gemist had en ben weer begonnen. En nu na mijn actieve carrière als keeper heb ik het er nog steeds druk mee o.a als voormalig bestuurslid, leider van de 45+ en commissielid van de PR commissie.

Vv Hollandscheveld voelt als een tweede familie. Je kent er iedereen en iedereen kent jou. Ik vind het heerlijk om zaterdags even rond 16.00 naar de kantine te fietsen om een paar pilsjes te drinken, ook als er geen voetbal is.

Pr:  Was het hele gezin betrokken bij vv Hollandscheveld?

Wout: Nee, eigenlijk waren mijn broertje en ik buitenbeentjes bij vv Hollandscheveld. Wij waren geen oorspronkelijke Hollandschevelders. Mijn vader voetbalde bij Hoogeveen en later bij de Weide.  Toch heb ik dat nooit zo gevoeld hoor. Ik kan me ook niet herinneren dat mijn vader vaak bij ons kwam kijken. Hij was heel actief bij Eugenia en daar stak hij veel tijd in.

Pr: Naast vv Hollandscheveld loopt er nog een rode draad door je leven. Een minder positieve, de vreselijke ziekte kanker.

Wout: Inderdaad, mijn broertje is op jonge leeftijd overleden aan deze ziekte en mijn moeder is ook aan kanker overleden. Zelf werd er bij mij in 2004 kanker geconstateerd. Ik liep al lange tijd rond met klachten, maar dacht dat ik een liesbreuk had. Toen ik doorgestuurd werd door de huisarts en te horen kreeg dat het kanker was gaat er wel even heel wat door je heen. “Hoe vertel ik het aan mijn moeder” en “nu ga ik dood” waren de twee eerste gedachten die door mijn hoofd schoten. Om het aan Carin te vertellen was ook heel moeilijk, we hadden Lana al en stonden op het punt om naar Zuid-Afrika te reizen om Ninzi te adopteren. Een hele lastige tijd was dat, vooral al die onzekerheid, niet weten waar je aan toe bent, wat de dag van morgen brengt. 

Pr:  Maar gelukkig kun je nu zeggen dat je kankervrij bent

Wout: Ja, de arts vertelde mij dat ik in totaal 28x geopereerd ben de afgelopen 14 jaren. Vorig jaar heb ik een hele zware operatie ondergaan. Mijn vooruitzicht was dat ik een jaar bijna niets zou mogen doen zeiden de artsen, maar gelukkig gaat alles heel voorspoedig en ging het herstel prima. En nog steeds. Ik ben voor de vakantie ook weer volledig aan het werk gegaan. Ook alle mensen die gedurende alle jaren dat ik en mijn gezin, want ook op hun heeft het veel impact gehad, te kampen hadden met deze ziekte hebben ons er door heen gesleept. Maar vooral het positief blijven ondanks alle tegenslagen heeft er voor gezorgd dat we nu alles achter ons kunnen laten.

Pr:  En genoeg energie om de actie “t Oekie tegen kanker “op poten te zetten?

Wout: nog voor mijn operatie heb ik tijdens de derde helft na onze kampioenwedstrijd met 45+ in Pesse gezegd dat ik wat terug wilde doen voor de mensen die mij behandeld hebben, wanneer ik kankervrij zou zijn. En zo gezegd, zo gedaan. Gert Scholing, Jan Paerels en Henry Strijker zeiden gelijk dat ze mee zouden gaan en dus gaan we in juni 2020 meedoen aan de Alpe d’ Huzes.

Pr: Je hebt al een flink team om je heen verzameld!

Wout: Het is zoals gezegd begonnen met Gert Scholing, Jan  Paerels, Henry Strijker en ik , allemaal uit de 45+. Toen is het balletje eigenlijk vanzelf verder gaan rollen. Nu zitten we op 15 teamleden.  Mijn vrouw Carin, Marijke Scholing, Melissa Scholing, mijn kameraad Ferdinand, zijn dochter Daphne en vriend Jimi,  Allard Hooijer en zijn dochter Melissa, Sander Seinen, John Arends en Lars Lip zullen allemaal fietsen of lopen. Daarnaast gaat er nog een groep vrijwilligers mee.

Pr:  Staan er komende tijd nog acties op het programma?

Wout: Jazeker de mensen komen ons komende tijd nog vaak tegen. Op 10 augustus a.s gaan we tussen 10.30 uur en 16.00 uur hamburgers verkopen bij de Gamma in Hoogeveen.

Op 30 augustus spelen oud 1e elftal spelers van vv Hollandscheveld en sv HODO een benefietwedstrijd om 19.00 uur op 'de Oosthoek'.

Op de jaarmarkt zullen we samen met het Roparun team Hollandscheveld/Nieuwlande met een kraam op het Hoekje staan en rond de kerstdagen zit er ook nog een actie in de pen…

Vanaf januari  t/m april willen we elke maand een actie organiseren en als afsluiter hebben we op 16 mei 2020 het “t Oekie tegen kanker Music Fest”op de agenda staan. Reeds vier bands hebben toegezegd om geheel belangeloos op te treden deze dag.

Pr: Vv Hollandscheveld – sv HODO tijdens de feestweek, een oude traditie die nieuw leven ingeblazen wordt?

Wout:  Dat is wel wat we graag willen. We willen in overleg met de activiteitencommissie 't Oekie kijken wat hierin mogelijk is. Zou toch mooi zijn als dit in het programma komt op de vrijdagavond in de feestweek? Dan elk jaar een ander goed doel eraan verbinden, de kantine om bijvoorbeeld 22.00 uur sluiten zodat de mensen daarna nog naar de tent op de Brink kunnen.

Pr: Op de sociale media komen al veel berichten langs over verschillende sponsoren die jullie actie steunen.

Wout: Dat is echt hartverwarmend! Zonder sponsoren kom je natuurlijk nergens. Er zijn zelfs sponsoren die mij benaderen i.p.v. wij hun en spontaan een geld bedrag of hun diensten aanbieden om onze actie te ondersteunen, geweldig! Nu zijn we inderdaad te volgen op twitter en Facebook, maar binnenkort krijgen we onze eigen website. Ittica media gaat deze als gift voor ons maken, gaaf toch?

Maar ook de giften van de mensen die ons willen ondersteunen stromen binnen, als het zo door gaat dan gaat er een mooi bedrag uitrollen aan het eind.

Pr:  Wanneer vindt de Alpe d’Huzes plaats?

Wout: Op 4 juni 2020. Wij gaan 30 mei vertrekken met de camper, en anderen gaan wat later. Maar op 4 juni gaan we met zijn allen van start. Het is een tocht van 14 kilometer met 21 bochten. Ons team bestaat uit fietsers en lopers.

Pr: Is er rekeningnummer waar mensen geld naar over kunnen maken om jullie te steunen?

Wout: Uiteraard dat is NL94RBRB0709994788 t.n.v. W. Smit en / of L. Lip o.v.v. ‘t Oekie tegen Kanker

Pr: Zoals elke zomercolumn eindigen we met een nabrander. Heb jij nog een nabrander? 

Wout: Deze actie draait natuurlijk specifiek om mij en om de ziekte kanker. Maar er zijn zoveel mensen met hun eigen problemen. Wanneer je dit weet, ben er dan voor elkaar en steek degene een hart onder de riem!

Dit telt natuurlijk zowel privé als bij de vv Hollandscheveld!

Wij willen Wout van harte bedanken en hem en zijn team heel veel succes wensen met hun komende acties !