Zomercolumn Thom Koopman – 1e elftal

Zomercolumn Thom Koopman – 1e elftal

Thom Koopman is de aanvoerder van het eerste elftal en de pr wilde hem wel een keer aan de tand voelen over zijn hoogte- en dieptepunten in zijn voetbalcarrière en nog veel meer...PR: Waar ben je geboren en wat was je gezinssituatie?

Ik ben geboren in Pesse en ik ben de middelste binnen het gezin. Ik heb nog een zus en een zusje. Ik heb mijn hele jeugd in Pesse gewoond en daar ook gevoetbald, net als de meesten uit het gezin, behalve mijn moeder. Mijn beide zussen hebben in de jeugd bij Pesse gevoetbald en zijn later gestopt. Mijn vader heeft nog lang door gevoetbald, tot zijn 40e ofzo. En niet onverdienstelijk, hij is nog wel eens uitgenodigd bij BVO’s, maar volgens mij is het alleen bij testtrainingen en wedstrijden gebleven. Mijn zwager is nog steeds keeper bij sv Pesse zaterdag 1.


Ik woon nu samen met Irene Schonewille in Elim. Ik heb bij Wehkamp gewerkt in het magazijn. Ik dacht dat ik daar een half jaar zou blijven, maar dat werd 3 jaar. Ik werk nu, sinds 5 jaar, bij Bikkel Groep in Hoogeveen en doe daar de planning voor onze medewerkers.


PR: En jij, hoe lang heb jij bij sv Pesse gevoetbald?

Ik moest eerst mijn zwemdiploma halen en mocht daarna pas voetballen en ben begonnen in de F pupillen, (Er waren toen nog geen kabouters) en heb mijn hele jeugd doorlopen bij SV Pesse. Op mijn 15e mocht ik debuteren in het eerste van sv Pesse zaterdag. Onder toenmalige trainer John Kikkert.
Toen heb ik drie seizoenen onder de leiding van John Kikkert gevoetbald. Daarna is John naar vv Hollandscheveld gegaan en bleef ik nog bij sv Pesse. Twee seizoenen later had ik de lol er bij sv Pesse wat van af. De trainingsopkomst was meestal maar 8 man en het niveau daalde. Toen ben ik naar vv Hollandscheveld gekomen. Op John Kikkert na kende eigenlijk niemand, maar ik voelde me meteen thuis.


PR: Maar je bent ook nog weer terug naar sv Pesse gegaan?

Ja dat klopt. Enkele vrienden gingen in het eerste voetballen en dat leek me toen wel mooi. We zaten toen in de 3e klasse en speelden tegen vv Hollandscheveld. Het seizoen erop viel het team weer uit elkaar en ben ik weer terug gekeerd naar vv Hollandscheveld.


PR: Je ouders zijn erg betrokken bij jou voetbalcarrière, is je vader in de jeugd ook trainer geweest van jou?

Nee, geen trainer, hij is wel jaren leider geweest van het eerste van sv Pesse zaterdag. Ook toen ik naar vv Hollandscheveld ging was hij nog leider en zag toen dus weinig van mijn wedstrijden. Maar nu slaat hij geen wedstrijd over, mijn moeder ook niet trouwens, die staat ook elke zaterdag langs de lijn als ze kan.
En Irene zit bij, de meeste, thuiswedstrijden in het omroephokje samen met Melissa Scholing.


PR: Wat waren je hoogte – en dieptepunten op voetbalgebied?

Ik zal wel eens kampioen zijn geworden in de jeugd, maar dat herinner ik mij eigenlijk niet meer. Mijn
debuut op mijn 15e in het eerste was wel een hoogtepunt. En ook zijn we met sv Pesse 1 kampioen geworden.

Bij vv Hollandscheveld waren we ook dicht bij promotie naar de 2e klasse, maar verloren van Scheemda, dat was wel een dieptepunt.

Persoonlijk was mijn knieblessure, die ik opliep uit tegen DESZ 1 ook een dieptepunt. Ik had gelijk door dat het mis was, en dat bleek ook zo te zijn. Mijn voorste kruisband was afgescheurd. Hierdoor ben ik bijna twee jaar bezig geweest om weer fit terug te komen.

PR: wat vind je van de vereniging vv Hollandscheveld:

Ik vind Hollandscheveld en leuke en gezellige club. Echt een club waar het motto “met elkaar”heerst.
Iedereen kent elkaar en respecteert elkaar, een echte dorpsclub.


PR: Kan jij vertellen waar het bij het eerste aan ligt dat het zo moeilijk gaat afgelopen seizoenen?

Ging best goed toch? Eind April waren we al veilig gespeeld hahaha. Ik dacht aan het begin van het seizoen inderdaad dat het de goede kant op ging. De eerste vier wedstrijden ging het eigenlijk heel goed. Daarna weer wat blessures en werd het weer erg wisselvallig. Waar dat aan ligt? Zeg het maar,
ik weet het niet. We hebben een hele leuke groep spelers bij elkaar, waarbij het soms ook wel eens hard tegen hard gaat, maar ik kan wel zeggen dat de selectie een hechte groep is. En wanneer het de ene keer het er wel uit komt en de andere keer niet, ik heb geen idee.


PR: Denk je dat we volgend seizoen wel weer gaan voetballen in September ?

Ik weet het niet, We kunnen met deze Corona crisis natuurlijk niet zo ver vooruit kijken, maar ik ben bang dat we dan nog niet volop weer voetballen. Al hoop ik het wel. De eerste twee zaterdagen waren de vrije zaterdagen nog wel lekker, maar nu begin ik het echt wel te missen. Ik ben nu 3x in de week aan het hardlopen, maar dat is niet echt mijn ding. En ik ga op de fiets naar mijn werk sinds de Coronacrisis (we moeten toch wat blijven bewegen).


PR: De Corona crisis is voor iedereen spannend, maar voor jullie extra... met jullie huwelijk in het
vooruitzicht?

Dat is inderdaad nog even afwachten. 21 Augustus is de grote dag, maar het is maar afwachten of dit door kan gaan. We hebben nog geen stappen ondernomen, maar denken er natuurlijk wel over na.
Misschien dat we het wel door laten gaan in een kleinere groep en alleen over dag en dan later een feest gaan geven , we wachten het gewoon af. ( pr, Thom en Irene hebben hun trouwdag inmiddels verplaatst naar volgend jaar)


PR: Wat zijn je plannen voor volgend seizoen?

In ieder geval nog zeker een jaar volle bak in het eerste en verder zou ik graag door willen als jeugdtrainer. Jaap Schonewille belde mij dat ze bij zijn zoon Mike nog een trainer zochten maar niemand konden vinden. Ik vond het sneu dat die jongens anders geen training konden krijgen, dus zei dat ik dat wel wilde doen. Eigenlijk vind ik het leuker dan ik van te voren had gedacht. Ik train nu HH’97 JO 13-1 samen met Kevin Span en Danny Mol. En we draaiden heel goed met het team. Voor de winterstop werden we 2e en we stonden nu bovenaan. Maar ik wil wel op de dinsdag- en
donderdagavond training gaan geven , want ik ben nu vier avonden van huis en dat vind ik wel wat veel en is qua werk ook lastig combineren.

PR: We eindigen de zomercolumns altijd met een nabrander, dus het woord is aan jou...

Blijf fit en bovenal gezond, en dan zien we elkaar in het nieuwe seizoen (hopelijk) weer.


De pr commissie wil Thom bedanken voor het gesprek en zien hem graag volgend seizoen weer knallen op de Oosthoek!