Zomercolumn Sander Bijl, spelers Zaal 1 en het 5e

Sander Bijl komt uit een echt Oranje-zwart gezin. Reden voor de PR om hem uit te nodigen voor een gesprekje over werk, privé en de club.

PR: Een echt vv Hollandscheveld gezin, wat betekent dat?

Sander: vv Hollandscheveld betekent thuiskomen. Ik loop hier al vanaf mijn jonge jaren rond, mijn vader nam mij altijd mee. Ik herinner mij nog goed de kampioenschappen van hem met het 2e thuis en het 3e in Coevorden. Toen ik nog in de jeugd speelde bij HH’97 kwam mijn opa nooit kijken als we een seizoen op het Hoge Bos speelden, behalve als we kampioen konden worden. Mijn ooms speelden in het verleden ook bij de club. Dus ja dat is wel waarom we een vv Hollandscheveld gezin zijn.

PR: Jij en keepen in de zaal, hoezo?

Sander: Emiel Koster was eigenlijk de keeper, maar die raakte zwaar geblesseerd. Keepen in de zaal vond ik vroeger altijd al leuk. In de C-junioren of B-junioren keepte ik ook al wel inde zaal. Op het veld heb ik eigenlijk nooit gekeept.

PR: Dat kan wel het komend seizoen in het 5e?

Sander: Ja het 5e heeft mij gevraagd, maar zal toch eerder als voetballer dan als keeper zijn. Lenny Booij zal wel weer gaan keepen in het 5e komend seizoen. Tom ter Stege kan het door fysiek ongemak niet meer.

PR: Hoe kijk je terug op het voetballen in de jeugd?

Sander: Met name E3 herinner ik me als fantastisch. We scoorden meer dan 100 goals dat seizoen en hadden ook een geweldig team met o.a. Tom ter Stege, Maykel Mol en Jurgen Vos. Als trainers hadden we Alex Zomer en Henry Vos.

PR: Waarom dan gestopt met voetballen?

Sander: Na het 1e jaar in de A-junioren ben ik inderdaad gestopt. De trainingsopkomst was slecht, we speelden ook 1e klasse en dat was voor ons wat te hoog gegrepen. Winnen zat er niet in, de motivatie liet daardoor te wensen over en ook qua spelers hadden we niet genoeg. Spelers die veel jonger waren deden mee en daar was ik eigenlijk wel klaar mee.

PR: Maar je heb het gemist?

Sander: Ja soms wel. Ik vlagde zo nu en dan bij mijn vriendin Lindsay Fik die bij de meiden van Noordscheschut speelt en toen begon het weer te kriebelen. Het zaal team appte me of ik mee wou doen en zie daar. We hebben een mooi debuut beleefd met ons kampioenschap. Je kent iedereen en weet hoe ze spelen op het veld, maar in de zaal voetballen is toch anders.

PR: Voor je beroep ben je schilder?

Sander: Ja nu wel, maar wilde eigenlijk timmerman worden. Ben wel wat mijn handen blijven doen zeg maar….

PR: Waarom dan de keuze voor schilder?

Sander: Op het VMBO liep ik drie weken stage bij het bedrijf van mijn pa. Dat beviel zo goed. Schilderen is veel meer dan verf en een kwast. Je werkt met, hout, glas vervangt onderdorpels en nog meer dingen. Ging zelfs zo goed dat ik twee keer heb meegedaan aan het NK Schilderen. Dit jaar was dat in Hengelo en werd ik vierde van de acht deelnemers. Het is een jury aangelegenheid en ze zeiden dat ik eigenlijk op het podium had moeten staan. Mooi om mee te maken.

PR: Volgend jaar weer dus?

Sander: nee, ben klaar met mijn opleiding dus mag niet meer meedoen. Heb nu nivo 2 en 3 gedaan. Voor nivo 4 ga ik een avondopleiding volgen naast mijn werk. Nivo 4 gaat niet meer om het verbeteren van je skills als schilder, maar meer over alles wat er te maken heeft met het opzetten van een eigen bedrijf. Mijn baas vindt ook dat ik deze opleiding moet gaan volgen.

PR: Je broertje Aron voetbalt ook?

Sander: Ja , hij is tweede jaars B-junior komend seizoen. In het verleden hebben er scouts van Fc Emmen en Heerenveen voor hem langs de kant gestaan en mocht hij een paar keer mee voetballen bij fc Emmen en sc Heerenveen. Het afgelopen seizoen zat hij in B2, niet zo’n leuk jaar. Maar nu traint hij lekker mee met de 23-jarigen van vv Hollandscheveld en je ziet hem weer opleven. Mooi voor hem.

PR: Zijn jullie door je vader gepusht om te gaan voetballen?

Sander: Nee wij waren altijd met een bal bezig en het was voorbestemd om op voetballen te gaan. We lopen hier al vanaf onze jongste jeugd rond.

PR: Voetballen in de jeugd bij HH’97 hoe was dat?

Sander: Dat ging wisselend. Het 1e seizoen zat ik meestal in het 2e team en het 2e jaar stroomde ik door naar het 1e selectie team. Heb eigenlijk maar 1 seizoen vervelend gevonden en dat was toen in D1. Zat heel vaak op de bank en toen ben ik lekker in D2 gaan voetballen bij Jochem Wullfraat en Peter Schonewille.

PR: Je bent nog jong maar rijdt al wel een mooie auto?

Sander: Mijn droom is een Lamborghini Urus, maar met mijn 2e Golf, een zes, ben ik ook heel tevreden.

PR: Ook jij hebt gauw vakantie?

Sander: Ja, lekker toch. Van de zomer ga ik met mijn vriendin en een paar vrienden naar Turkije. Eerder ging ik altijd met mijn ouders. Ooit hebben we op camping de Sprookjeshof gestaan, maar na de laatste ervaring daar wilden mijn ouders dat niet meer. Ik keek lekker toe, terwijl Aron in de kinderstoel zat, hoe mijn ouders aan de tentstokken hingen i.v.m. het noodweer.

Twee jaar terug ben ik met mijn kameraden naar Terschelling geweest en dat was misschien wel de mooiste vakantie van allemaal.

PR: Wat zijn je verwachtingen voor komend seizoen?

Sander: In de Zaal worden we Zaal 1 en spelen dus hoger, ik ga waarschijnlijk voetballen. Emiel Koster zal keepen. We zijn no ongeveer met hetzelfde team en tekenen voor een plek in de middenmoot. Op het veld met het 5e gaan we voor een frisse start, maar alles staat of valt met motivatie. De spelers zullen wat voor elkaar over moeten hebben.

PR: Kijk eens in de toekomst, laten we zeggen 2025?

Sander: Das een lastige vraag zeg. Alles kost veel geld tegenwoordig, kijk maar naar de huizen. Weet ook niet hoe snel alles gaat, Lindsay leert namelijk nog. Zelf hoop ik ooit projectleider c.q. uitvoerder te worden of voor mezelf te beginnen. Wil me graag opwerken. Opzichter bij een woningbouwvereniging lijkt me ook een mooie uitdaging. Schilders beoordelen op het door hun uitgevoerde werk en of de kwaliteitseisen gehaald worden.

Mijn neef Lennard doet zoiets nu bij de Venko in Hoogeveen.

PR: De laatste vraag, heb je nog een nabrander?

Sander: Ik hoop dat de voetballiefhebbers uit Hollandscheveld de ogen openen. In de jeugd bij HH’97 hadden we allemaal een mooie tijde en daarna gaat de ene naar vv Hollandscheveld en de ander naar sv Hodo. Laten we gewoon voor een club gaan op het dorp, ik vind het zo ontzettend jammer. De jeugd weet immers niet beter. Gemiste kans.

Ook Sander zat lekker op de praatstoel bij het interview van de PR en wij willen hem dan ook bedanken voor dit gesprek.