Zomercolumn - Rick Metselaar

Zomercolumn - Rick Metselaar

PR: Vertel eens Rick wat doe je in je dagelijkse leven en hoe ziet je gezinssituatie eruit?
Ik werk bij SW Vastgoedverbetering en woon samen met mijn vrouw Linda en onze 3 zonen Owen, Nolan en Finn. Bij vv Hollandscheveld ben ik grensrechter bij vv Hollandscheveld 3 en heb sinds dit seizoen een 35 + team in de benen gekregen en daar voetbal ik zelf ook mee.PR: En hoe gaat het met het nieuwe team, vv Hollandscheveld 35 +?
Dat gaat goed. Er was eerst wel wat angst dat de spelers van het 3e daar naar toe zouden gaan en zouden stoppen op zaterdag. Maar het is een elftal al gestopte spelers en wat nieuwe gezichten. We hebben momenteel 19 spelers, dus dat is meer dan genoeg voor een 7x7 team. Maar het is erg leuk om op vrijdagavond een balletje met elkaar te trappen en het valt nog niet tegen, de meesten zijn het nog niet verleerd.

PR: Wanneer ben jij begonnen met voetballen?
Ik ben begonnen met judoën, en moest van mijn ouders door tot ik de bruine band had. Toen ik deze had ben ik gaan voetballen, dat was in de C junioren. Ik speelde nog één seizoen in het oranje zwart en het jaar erop werd HH’97 opgericht. Volgend mij zijn we in de B junioren kampioen geworden, maar ik vond de tijd in de A junioren het mooist.

Herald Kuiper was onze trainer. Om 12.30 uur speelden we onze wedstrijden en daarna met z’n allen de kantine in en rolden er weer uit als hij dicht ging en daarna klaar maken om te gaan stappen. Mooie herinneringen aan die tijd.

Daarna gingen we over naar de senioren. Met een paar jongens kwamen we over en ik ben begonnen in het derde, maar mocht halverwege het seizoen aansluiten bij het tweede. Ik heb tot ongeveer mijn 28e in het tweede gevoetbald en ben toen naar het derde gegaan. Helaas heb ik mijn voorste kruisband afgescheurd en ben ik gestopt met voetballen en grensrechter geworden bij het derde. En dat doe ik dus nog steeds.

PR: Volgens mij heb je meerder functies gehad binnen de vereniging?
Klopt, ik heb in de sponsorcommissie gezeten en ben ook nog voorzitter geweest van de sponsorcommissie. Toen hebben we regelmatig met succes aan acties meegedaan. ING had toen een actie waarbij we de finale haalden, maar net geen eerste werden. Daarmee hebben we wel een mooi sponsorcontract met ING in de wacht gesleept.  

Ook een actie van 538 heeft ons een leuke prijs opgeleverd. Kevin Blom kwam hier een wedstrijd fluiten en er kwam een DJ van 538 draaien in de kantine. Dat was bij een wedstrijd tegen Elim. De kantine was toen zo vol dat er mensen buiten moesten staan. Er is geloof ik op de dag zelf nog op meerdere plekken bier opgehaald omdat het er zo snel door ging.

Maar met de actie van NUON zijn we er wel met de eerste plek vandoor gegaan. Met een paar grappige, ludieke filmpjes wonnen we een bedrag van 10000 euro voor verduurzaming van het sportpark.

PR: Over ludieke acties gesproken, jullie hebben ook wel een bijzondere shirtsponsor binnen gehaald een paar jaar terug.
Onze shirtsponsor was al jaren COOP, maar door de overname van Plus verdween de COOP en moesten we dus op zoek naar een nieuwe shirtsponsor. Roel Metselaar kwam toen met het idee om Easytoys te benaderen, de shirtsponsor van fc Emmen.

We zijn wat aan het brainstormen gegaan en ik heb een mail gestuurd naar Easytoys. De strekking van de mail was dat wij, mannen op leeftijd, de één afgetraind en de ander iets te dik en zichzelf overschattend er alles aan doen om even buiten te deur te zijn en dus op zaterdagmiddag op het voetbalveld te vinden zijn. Dit had ik natuurlijk heerlijk overdreven en zowaar vonden ze het bij Easytoys zo leuk dat ze onze shirtsponsor wilden worden.

Onze nieuwe sponsor werd met veel vuurwerk en spektakel aangekondigd. Er was een filmploeg deze middag, 100 man publiek en een verloting met pikante prijzen. Ik heb het filmpje een keer gezien, maar helaas is deze nooit online gekomen.

Verder ben ik ook nog enkele jaren jeugdtrainer geweest samen met Ferrie Fieten, Jos Fidom en Sander Seinen. Dat is iets wat ik heel erg leuk vond om te doen en wat ik nu wel mis bij de jeugd. Ik denk dat nu 80% van de trainers ouders zijn. Ik zou het persoonlijk toejuichen dat er meer spelers op zouden staan om een team onder hun hoede te nemen en te gaan trainen. Het is namelijk hartstikke leuk om te doen en die jonge spelers kijken echt tegen mannen van het 1e en 2e op.

PR: Train jij nu de teams van je zoons ook?
Nee, dat is ook wel lastig met een vrouw die onregelmatig werkt en nog één die nog jonger is. Zaterdags ben ik er wel bij en bij het team van Nolan pakken we het leiderschap een beetje met elkaar op, dat vind ik wel leuk. Wie weet als Finn ook wil voetballen dat ik het dan op ga pakken, wie weet.

PR: Jij zit toch ook in de jubileumcommissie omtrent het 75 jarig bestaan volgend jaar?
Ook nog. Samen met Wout Smit, Jan Blokzijl, Aron Meekhof en Roel Metselaar hebben we al een globale planning voor dit feest. Er komen nog twee dames de commissie versterken en dan gaan we de plannen verder uitwerken. Er zijn al leuke plannen geopperd, dus dat gaat vast goed komen.

PR: Is er nog een functie die je in de toekomst zou willen vervullen bij vv Hollandscheveld?
Ik zou nog wel een keer in het bestuur willen. Er is mij afgelopen jaar ook gevraagd of ik dat zou willen. De huidige voorzitter stond met deze vraag bij mij aan de deur terwijl ik twee kinderen onder de douche had staan, één boven aan de trap en een huis dat nog volledig overhoop lag. Dat is dus de reden dat ik dat nu nog niet wil, maar ooit vast een keer.

PR: Jouw vader is ook actief op de woensdagmiddag op sportpark de Oosthoek, hoe is dat zo gekomen?
Mijn vader was altijd bezig met zijn honden. Daar was hij ook actief als bestuurslid e.d. en ook thuis had hij altijd werk zat in en om het huis. Maar hij heeft altijd gezegd dat hij wel in de klusploeg wilde als hij daar tijd voor had. Hij werkt nu niet meer en heeft woord gehouden en staat dus op woensdagmiddag klussen te doen op het sportpark. En ook op zaterdag is hij regelmatig langs de lijn te vinden.

Ik heb veel respect voor de mannen die zorgen dat het netjes is en blijft op het sportpark. Al zijn ze al op leeftijd, ze verzetten nog veel werk. Toen de stellage voor de doeken aan het hoofdveld geplaatst moesten worden hielp de klusploeg mee. De monteur die erbij was, was onder de indruk van hoeveel werk hun verzet hebben, dat maakte hij niet vaak mee.

PR: heb jij een nabrander voor de lezers?
Ik heb niet echt een nabranden, maar wil wel nogmaals de spelers van het 1e en 2e en ook de A-junioren oproepen om na de zomer een van de jeugdteams onder hun hoede te nemen. Het is echt hartstikke leuk om te doen. Je hoeft het ook niet alleen te doen de ouders zijn er ook nog en je kunt het ook samen met een teamgenoot oppakken.

Rick bedankt voor dit gesprek en veel succes met alle dingen die je in de toekomst nog wil gaan doen!