Zomercolumn - Ranoe Vos

Zomercolumn - Ranoe Vos

PR: Wie hebben we voor ons zitten, zou je je voor willen stellen? 
Mijn naam is Ranoe Vos, 17 jaar oud, en ik woon in Hollandscheveld bij mijn ouders. Vader Jan, moeder Angela en mijn zus Nola. Ik heb net mijn vwo-diploma gehaald ( pr: cum laude ) en ik hoop volgend jaar biologie te gaan studeren aan de Universiteit in Utrecht. 



Mijn grote passie is voetballen en ik voetbal in vv Hollandscheveld vrouwen 1. Dat wordt nog wel een uitdaging hoe ik dat volgend seizoen ga doen. In eerste instantie wil ik proberen om op de trainingsavonden terug te komen naar huis en de overige dagen zal ik bij mijn oma gaan wonen. In het weekend wilde ik sowieso naar huis gaan, dus de wedstrijddagen zullen geen probleem worden en ik hoop dat ik ook twee keer in de week kan blijven trainen. 

PR: Heb je al enig idee wat je na je studie wilt gaan doen? 
Nee, dat nog niet echt. Maar het is een studie met heel veel mogelijkheden en de studie duurt drie jaar, dus ik heb nog tijd genoeg om te kijken welke kant ik ga kiezen. Je kunt bijvoorbeeld in verschillende takken bioloog worden; van molecuulniveau tot aan oceaandeskundige. Je kunt zelfs bij een bank gaan werken en je richten op onderzoek, dus er zijn mogelijkheden genoeg. En als ik het leuk vind kan ik na die drie jaar nog door studeren om mijn master te halen, en zoals ik er nu over denk wil ik dat wel gaan doen. 

PR: Je bent wel iemand die van uitdagingen houdt, zou je qua voetbal ook wel een stap hoger willen? 
Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb hier en daar wel eens de vraag gehad of ik ergens anders wilde gaan voetballen. Daar heb ik het dan thuis met mijn vader ook wel over, en die geeft me dan ook wel mee dat vooral het plezier voorop moet staan. En zolang ik het hier zo naar mijn zin heb, overweeg ik nog niet om ergens anders naar toe te gaan. Het is geen droom om echt hoog te voetballen, maar mocht het op mijn pad komen bekijk ik het op dat moment. 

PR: Wanneer ben je begonnen met voetballen?
Ik ben in de F4 begonnen, hoe oud ben je dan? 6 of 7 zoiets? Daarna na een half seizoen naar de F2 gegaan. In dat team zaten jongens die een jaar ouder waren. Dat was wel mooi, want ik zat bij hen in de klas en ging ook buiten school en voetbal met ze om. En verderop in de jeugd zijn we als team wat bij elkaar gebleven. Ik heb de hele jeugd in jongensteams gevoetbald, vaak als enige meisje. Tot aan mijn 16e. Toen speelde ik ’s morgens met mijn jeugdteam en ’s middags met de dames. Vanaf dit seizoen zit ik dus vast bij dames 1. 

Een mooi seizoen gedraaid met de dames, vooral de tweede seizoenshelft. De nacompetitie gehaald, maar helaas niet gepromoveerd. 

PR: Zijn er nog trainers bij de jeugd waar je veel van geleerd hebt? 
Een naam die me te binnen schiet, is Jaap Schonewille. Ik heb ook best vaak vaders van de jongens uit mijn team als trainer gehad. En in de bovenbouw had ik Maykel Mol en Stefan Bijl als trainers en daar heb ik ook veel van geleerd. En nu bij de dames Henry Strijker. Hij is ook heel fanatiek, en daar houd ik wel van. 

Ik ben in de jeugd nooit kampioen geworden. Ik heb wel de kampioenswedstijd met JO15-1 mee mogen doen. Ik zat toen zelf in JO15-2. Toen wel kampioen geworden, maar dat voelde niet als mijn kampioenschap, omdat het niet echt mijn team was. Dus dan moet het volgend seizoen maar met de dames gebeuren. We hebben nu promotie net niet gehaald, dus dan volgend jaar maar in één keer met een kampioenschap. 

PR: Je lijkt overal inzetbaar te zijn, maar wat is je favoriete positie? 
Ik denk toch vanuit het midden, maakt niet uit waar. Ik zou eerder met trots verdediger zeggen, maar dat is toch een beetje veranderd. Nu ik af en toe een doelpuntje mee pik en weet hoe dat voelt is dat ook wel lekker. En ik heb gelukkig regelmatig mogen scoren, ik denk zo’n 20 dit seizoen.  

PR: Heb je naast voetballen nog meer hobby’s? 
Voetballen is echt wel mijn hobby. Vorig jaar heel veel tijd besteed aan het leren voor de examens en dan was trainen en voetballen mijn uitlaatklep. ( pr: de viering van het diploma werd ook uitgesteld, omdat er die avond een oefenwedstrijd gespeeld moest worden)   

Nu werk ik 5 dagen in de week, omdat ik natuurlijk al vakantie heb. Maar ik vind reizen heel leuk om te doen. Ik ben nu twee keer in Canada geweest en zou daar nog heel graag een keer heen willen. De natuur daar is zo mooi.  
Verder achter op de motor bij mijn vader een stukje toeren vind ik ook leuk. Of samen met mijn vader vissen, maar voetballen vind ik echt het allerleukste om te doen. En ik vind het ook echt gezellig op de zaterdagen op het voetbalveld. 

PR: Heb je nog een nabrander voor ons?
Ik heb gemerkt dat het vrouwenvoetbal niet helemaal de erkenning krijgt die het verdient.  Op de club, de sociale media en op de velden gaat er weinig aandacht uit naar de dames. Hoewel onze inzet en prestaties niet onderdoen, worden we niet helemaal op één lijn getrokken met het mannenvoetbal. Dat hoop ik in de toekomst meer te zien.  

Ranoe bedankt voor je tijd en we wensen je heel veel succes met je opleiding en nog heel veel voetbal plezier op de Oosthoek!