Zomercolumn Patrick Bruins, speler van Zaal 3 en het 2e

Patrick Bruins schuift op deze zonnige zomeravond aan bij de PR in de kantine van de Oosthoek.

Hij is al vele jaren actief in het 3e zaalteam, maar daarnaast ook in het  2e van de club en menig aanvaller heeft het ontzettend lastig tegen hem.

PR: Jij komt uit een echte vv Hollandscheveld familie?

Patrick: Alle twee mijn opa's hebben bij vv Hollandscheveld gespeeld, al heeft mijn ene opa volgens mij ook nog bij sv Hodo gespeeld en is hij later door omstandigheden geswitcht. Mijn vader heeft in de jeugd nog gekeept.

Ook mijn zusje Sharon heeft gevoetbald. Alleen mijn broer Remon niet, die zit bij HHV.

PR: Je was al vroeg speler van vv Hollandscheveld?

Patrick: In de jeugd beginnen we natuurlijk bij HH’97. Voor mij was dat in de f-jes. Moest eerst mijn zwemdiploma halen voordat ik van mijn ouders op voetballen mocht. Dat gold voor iedereen vroeger zover ik mij weet te herinneren.

PR: Na je jaren in de jeugd doorgestroomd naar de senioren?

Patrick: Kwam meteen in het 2e elftal terecht. Maar daarvoor speelde ik 2 jaar in de A-junioren, dat is toch de tijd in de jeugd die je het meest bij blijft als jeugdspeler. In mijn 2e jaar A-junioren gingen Stijn, Bryan en anderen al naar de senioren, het 3e, en toen ik een jaar later over ging speelden we samen in het 2e.

PR: Heb je altijd achterin gespeeld?

Patrick: In de B-junioren was ik een van de snelsten in het team en was ik het 1e jaar aanvaller. In het 2e jaar stelde de trainer mij op als verdediger. Ook in de A-junioren was ik het 1e jaar verdediger, maar in het 2e seizoen schoof ik door naar het middenveld.

Naarmate ik ouder werd verdween mijn snelheid wat en werd ik verdediger, mag wel zeggen een stugge verdediger die het zoveel als mogelijk lastig maakt om te voetballen voor zijn tegenstanders.

PR: Kijk eens terug naar de afgelopen seizoenen met het 2e?

Het spelen in het 2e is te vergelijken met een achtbaan. Allereerst al de verschillende trainers die ik al meegemaakt heb, o.a. Gerard Wullfraat, Marcel Kuiper, Herald Kuiper, Jaap Schonewille, Karlo Mol en het afgelopen seizoen Geert Prins. Geert was echt een verademing als trainer, iemand met veel ervaring, we mogen onze handen dichtknijpen met hem.  Gelukkig al die jaren steeds met onze vaste leider Sebastiaan ten Caat. Ook mijn vader was jarenlang onze vlagger. Nu is dat Frank Groote.

PR: Qua prestaties was het ook heel uiteenlopend dit afgelopen seizoen?

Patrick: Dat mag je wel zeggen. Mede oorzaak was de smalle basis die we als team hadden. We stonden daardoor onderaan. Het afgelopen seizoen hadden we echt een teamgeest en spelers die ons vanuit andere elftallen hielpen, zo moet dat. Ook de komst van Jeroen Everts heeft bijgedragen aan de goede prestaties later in het seizoen. Keerpunt waren de wedstrijden thuis tegen de Griffioen en uit bij Staphorst, maar ook als eerste team een punt pakken bij de latere kampioen ZZVV.

PR: Ook een vraag die eigenlijk steeds terugkomt tijdens de columns. Vv Hollandscheveld?

Patrick: Ik zie mezelf niet zo gauw bij een andere club spelen, wel serieus over na gedacht een paar seizoenen terug. Kan eigenlijk geen zaterdag missen op het sportpark, het is de gezelligheid naast het trainen en voetballen waardoor ik me er thuis voel.

PR: Als je vrijwilligerswerk zou doen bij de club, wat zou dat dan zijn?

Patrick: Momenteel lukt mij dat echt niet. Voetbal in Zaal 3 en het 2e en daar hoort ook trainen bij. Alle avonden zijn eigenlijk al bezet doordeweeks. Maar als men mij een keer benaderd voor een klusje bij de club zal ik zeker helpen.

PR: Wat doe je voor de dagelijkse kost?

Patrick: Nu werk ik al weer een paar jaar bij Lambert Kroesen aan het Zuideropgaande. Naast onderhoud van tuinen e.d. leg ik ze ook aan. Mooie afwisseling vind ik het. Voordat ik hier ging werken heb ik eerst bij Dolmans in Beilen gewerkt. Deed de BBL opleiding, 4 dagen werken en 1 dag school. Dat heb 4 jaar gedaan. Ook heb ik nog bij  van Regteren uit Ruinen en Django Temmink uit Elim gewerkt.

PR: Je woont nog thuis?

Patrick: Ja, klopt. Heb nog niet de behoefte om op mezelf te gaan wonen. Thuis is gewoon ideaal op dit moment. Vaak kom ik thuis, ga eten en daarna naar de Oosthoek. Als ik het huis uit ga dan wil ik het liefst iets kopen in Hollandscheveld of net erbuiten.

PR: Zaalvoetbal waarom?

Patrick: Voor mij is het voor de lol, lekker ontspannen bezig zijn. Wil niet zeggen dat ik er met de pet naar gooi, want wil natuurlijk wel winnen als ik speel. We hadden een goed seizoen, zijn boven verwachting als derde geëindigd achter kampioen Zaal 2. Wij rekenden vooraf op een 7e of 8e plek, maar bijna alles viel goed dit seizoen.

PR: En dan de onderlinge wedstrijden tegen Zaal 2, bijzonder?

Patrick: Die jonge gasten uit Zaal 2 vonden dit mooier dan wij. Maar verliezen wilden we natuurlijk niet van die spelers, zij spelen op het veld allemaal in het 1e of 2e bij hun clubs. Wat dat betreft was het wel mooi. In de 1e wedstrijd weigerden we om vol op de aanval te spelen en zakten lekker in. Daar hadden ze het behoorlijk lastig mee.

PR: Nu dus al vele jaren actief in de zaal voor vv Hollandscheveld?

Patrick: Het eerste jaar wisten we niet hoe we moesten spelen, hard rennen en dood lopen zeg maar. We liepen dan ook tegen grote nederlagen op. Het was lastig om aan spelers te komen die mee wilden doen in de zaal. Nu is dat veel makkelijker allemaal. Ook de uitslagen zijn een stuk beter, we hebben altijd wel een paar jongens in het team met voetballend vermogen en we zijn bereid elkaar vooruit te helpen tijdens wedstrijden. Vv Hollandscheveld heeft zelfs drie teams, das toch mooi. Wat meer supporters bij de thuiswedstrijden vinden we natuurlijk wel mooi.

PR: Hoe zit het komend seizoen?

Patrick: We blijven als team compleet. Zaal 1 van dit seizoen gaat grotendeels over naar sv Hodo. Zaal 2 wordt Zaal 1 en er komt weer een zaalteam bij zodat we toch weer drie teams hebben. Voor wat betreft ons eigen team, de spelers worden ouder en sommigen krijgen het wel wat lastiger. We mikken op een plek bij de eerste zes teams, dan hebben we een goed seizoen gedraaid.

PR: Wat zou er nog kunnen veranderen op de Oosthoek?

Patrick: Voor een 3e klasser hebben we een geweldig complex, denk dat menige vereniging die met het 1e elftal hoger speelt het minder voor elkaar heeft. Maar te wensen is er altijd wat, zo zit ik te denken aan een grotere overkapping op het terras met bartafels en zithoeken. Niet alleen die tafeltjes en stoeltjes die er nu staan. Het kan gezelliger in mijn ogen.

PR: Ook bij jou eindigen we met de nabrander, heb je d’r nog één?

Patrick: Mensen bij de club moeten zich er van bewust zijn dat ze de dingen die ze beloven ook nakomen. Weet je op voorhand al dat het niet gaat lukken beloof het dan ook niet. Ook als er iets beloofd is en het kan toch niet leg dan uit waarom het niet kan. Daarmee voorkom je een hoop onvrede binnen de vereniging.

Ook Patrick wil de PR weer bedanken voor dit interview. We hebben natuurlijk niet alles neer kunnen schrijven wat er besproken is, maar het was weer een uurtje wat zo voorbij was. Nogmaals bedankt voor je medewerking.