Zomercolumn Johan ten Cate, speler 3e en lid TC

Johan ten Cate behoeft natuurlijk geen enkele introductie binnen onze vereniging, maar voor degene die niet weten wat hij allemaal betekent voor de vereniging die personen nodigen we uit om het onderstaande goed te lezen.

Johan is één van de vele duizendpoten binnen onze vereniging en wat hij ook doet, hij stopt niet voordat hij 100% tevreden is.

PR: ‘Hoe ben je eigenlijk bij vv Hollandscheveld beland?’

Johan: ‘Nu ben ik o.a. speler van het derde elftal, maar mijn voetballoopbaan begon op zes jarige leeftijd in de f-jes. Dit was nog voor het tijdperk HH’97. Ook in de d-tjes voetbalde ik nog voor de jeugd van vv Hollandscheveld.

Inmiddels was de oprichting van HH’97 een feit en dus kwam ik vanaf dat team in het geel-blauw te spelen. Met o.a. teamgenoten Sander Gruppen, Michel Bouwmeester, Frank Tuit en Marco Slomp waren wij met ons team de eerste kampioen die HH’97 ooit rijk is geweest.

Helaas konden we dit kunststukje nog maar éénmaal herhalen in de jeugd, dat was met de C1. Met 5 spelers die nu ook in het 3de voetballen, Michel Bouwmeester, Robert Tichelaar, Sam lichtendonk, Richard Fidom en Bertjan vd Weide.

PR: ‘Wat waren voor jou de mooiste jaren in de jeugd?’

Johan: ‘De mooiste jaren in de jeugd waren toch wel die in de a-junioren, we hadden een goed en gezellig team. En met Herald Kuiper een goede trainer. Echt een tijd die iedere jeugdspeler mee moet maken, immers dan beleef je ook alles goed, gezien je leeftijd.’

PR: ‘Als je nu naar HH’97 kijkt wat zie en denk je dan?’

Johan: ‘Nu kijk ik er met gemengde gevoelens naar, want vanaf de zijlijn zie ik als vv Hollandschevelder dingen gebeuren die mij storen en in mijn ogen anders moeten. Maar samengaan van beide verenigingen is misschien wel het beste. Alleen lijken we daar alleen maar steeds verder van af te komen te staan.  Onze en de oudere generatie hebben (misschien) moeite met verdergaande samenwerking of fusie, maar wij moeten verder kijken i.v.m. de voetballende jeugd in ons dorp.

PR: ‘Na de jeugd heb je onder andere in het 1e gespeeld?’

Johan: ‘Na 158 officiële wedstrijden in het 1e ben ik in 2015 gestopt. Heb nu vier seizoenen in het 3e gespeeld en daarin werd ik samen met mijn ploeggenoten tweemaal kampioen. Nu stonden we weer in de nacompetitie om promotie naar de Res. 2e klasse. De eerste wedstrijd gewonnen van The Knickerbockers 9, maar in de finale tegen PKC`83 2 uit Groningen hebben we verloren deels omdat, de echte wil om te winnen er niet in zat, aangezien we anders komend seizoen naar de 2e klasse Oost moesten. Dat is met de langere afstanden en vroege aanvangstijden niet iets voor ons team.

PR: ‘Wat was je hoogtepunt in je actieve carriere tot nu toe?’

Johan: ‘Dat was toch wel, buiten de kampioenschappen om, de finale van het Protos Weering Zaaltoernooi met het 1e in het seizoen 2012-2013, ontzettend mooi om mee te maken als speler. Ook de bekerwedstrijd tegen top-klasser sc Genemuiden is één van de hoogtepunten.’

PR:‘vv Hollandscheveld heeft nu 5 senioren heren teams, maar wat jou betreft waren dat er weer 6 geworden toch?’

Johan: ‘Ja, dat heb ik inderdaad onderzocht en veel tijd ingestoken. We hadden op papier bijna twintig spelers, maar toen de eerste wedstrijd er aan zat te komen hielden we er nog geen 10 over. Afgelopen seizoen waren er maar vijf spelers van 35 jaar of ouder die nog actief voetbal spelen op zaterdag. Dat moet toch anders kunnen ben ik van mening. Weet niet of de fysieke belasting te hoog wordt of dat er andere oorzaken zijn, maar in mijn ogen moeten we echt wel een team met oudere spelers op zaterdag kunnen samenstellen.’ Of dat er weer een 35+ team op de vrijdag komt zonder dat het ten koste gaat van de senioren op de zaterdag.

PR: ‘Je woont weer in je ouderlijke huis aan het Zuideropgaande, letterlijk ‘thuiskomen’ dus?’

Johan: ‘Ja, samen met Lisette woon ik hier nu vierenhalf jaar alweer. Bijna 2 jaar geleden speelde ik een wedstrijd met het 2e elftal mee, in de rust ben ik toch maar naar huis gegaan, een paar uur later kregen we ons zoontje Niek.

PR: ‘We zien een voetbaldoeltje in je tuin?’

Johan:‘Ja die heb ik bij BTL, mijn huidige werkgever, overgenomen. Was de bedoeling dat Niek er een balletje in ging trappen maar die maakt er nog het minst gebruik van ons tweeën

PR:‘BTL je huidige werkgever, wat heb je nog meer gedaan dan?’

Johan: ‘Ben begonnen in de groenvoorziening bij Lammert Kroezen alwaar ik zo’n  zes jaar heb gewerkt. Daarna 10 jaar bij Donker Groen in Hoogeveen. Maar ik wilde graag voorman worden en een opleiding volgen en die kans bood BTL mij. Daar werk ik  bij de vestiging Emmen en mijn werkgebied strekt zich uit van Assen tot Zwolle. Al was ik het afgelopen jaar i.v.m. het plaatsen van speeltoestellen ook aan het werk in Apeldoorn, Zeewolde, Emmeloord en Harlingen. Sinds dit jaar ben ik aan het werk als voorman. Het is een leerfase waarin je projecten uit leert rekenen en mensen aan moet sturen. Mooi wark.’

Johan neemt ons mee naar zijn ‘kroeg’.

PR: ‘Wel lekker zo’n mancave in je huis?’

Johan: ‘Zeker weten, al word hij niet erg veel gebruikt. Het was een ruimte die we verder niet gebruikten en dus heb ik hem zo ingericht. De bar komt nog uit de oude kantine op ‘de Oosthoek’ dus dat maakt het wel speciaal. De barkrukken zijn uit het ‘Eigen Gebouw’ en hebben nog een mooi verhaal: ’Toen ik ze opnieuw ging stofferen bleek dat Henk de Vries (cafébaas van Het Eigen Gebouw) er de datum had in gezet van de vorige stoffering, 1994, en dus heb ik er ‘2011’ ingezet met mijn naam. Verder hangen hier o.a. allemaal teamfoto’s en andere dingen die met mijn voetbalpassie te maken hebben. En Freddie Toersen kwam laatst nog een aandenken brengen uit zijn oude café en ook heb ik laatst wat kleine souveniers van café Mol gekregen. Verder organiseer ik hier met Peter Benjamins al een aantal keren een bierproeverij.

PR: ‘Wat denk je als wij ‘vv Hollandscheveld’ zeggen?’

Johan: ‘Doordat je er vanaf je jongste jaren rondloopt voel je je er thuis. Zal overal zijn waar je lang komt. Een familie of ‘wij’ gevoel zeg maar. Een groot deel van mijn eigen familie komt ook geregeld bij de voetbal, Lisette voetbalt tegenwoordig in dames 4, opa koster kijkt al 60 jaar wedstrijden van het 1ste en moeders  zit bij de supportersvereniging doet de inkoop van de kantine en staat geregeld in de keuken met René.

Aan vaders kant (die zelf tot zijn 24ste bij Hodo heeft gevoetbald) zijn het mijn beide ooms en 1 neefje die vaak bij de voetbal zijn, alleen dan bij Hodo. En ik heb nog 3 neefjes en 1 nichtje die bij HH`97 voetballen. Wat dat betreft is het voetbal in Hollandscheveld al 1 familie.  

PR: ‘We noemen je duizendpoot in het kopje van de column. Hoezo?’

Johan: ‘Naast het voetbal maak ik onderdeel uit van de TC en sta ik zo nu en dan op donderdag achter de bar. Tevens zit ik samen met Harold v.d. Vinne, Marc Jutstra en Robert Tichelaar in de ‘Kunstgrascommissie’. Ook weer zo’n mooie uitdaging. Al moeten we wel kijken hoe het allemaal gaat lopen, want de Gemeente Hoogeveen moet de begroting nog goedkeuren voor het jaar waarin wij gepland staan voor kunstgras.’

PR: ‘Volgend seizoen weer een seizoen in het 3e nemen wij aan?’

Johan: ‘Ja zeker. Lekker donderdags een uurtje trainen en zaterdags mooi potje voetballen in een klasse waar we mooi bovenin meedraaien. Al veranderd er wel het één en ander. Sommige spelers stoppen tijdelijk i.v.m. het bouwen van een huis, daar tegenover staat de komst van Sander Werkman en Jeroen Katerberg. Ook Patrick v.d. Hoek wil zo nu en dan wel de keepershandschoenen aantrekken in het 3e en we zijn nog bezig met een paar spelers. Wordt weer een mooi seizoen.

PR:‘We sluiten altijd af met de zogenaamde ‘nabrander’. Heb jij er nog één?’

Johan: ‘Ik weet dat er over het nut van HH’97 voor vv Hollandscheveld wordt nagedacht. En ik denk ook wel eens trek die stekker er maar uit, maar dat lijkt mij ook niet de juiste oplossing.

Denk ik in het belang van de jeugd: ‘Geen (jeugd)voetbal in ons mooie dorp zou toch ook eeuwig zonde zijn.’

En dan hoop ik over een aantal jaren trainer/leider te zijn als Niek mocht gaan voetballen bij een (jeugd)vereniging waar iedere (VV) Hollandschevelder trots op is.

De PR dankt Johan voor dit interview en wensen hem en de zijnen veel geluk toe voor nu en in de toekomst.