Zomercolumn Johan Sikkes – trainer vv Hollandscheveld 1

Zomercolumn Johan Sikkes – trainer vv Hollandscheveld 1

Na het vertrek van John Kikkert is het de TC gelukt om een nieuwe trainer aan te stellen.  Het gevoel van de TC was heel positief en hebben veel vertrouwen in de komende samenwerking. In deze zomercolumn komt Johan Sikkes aan het woord en stelt zichzelf voor.


Pr: Zou je je in het kort even voor willen stellen?


Ik ben Johan Sikkes, ik ben 43 jaar en woon in Klazienaveen. Daar woon ik met mijn gezin, met mijn vrouw Judith en onze drie kinderen. Onze oudste dochter is 17 jaar en we hebben twee zonen van 14 en 10 jaar. Onze dochter zit op volleybal en beide jongens voetballen bij fc Klazienaveen.


Pr: Wat voor werk doe je?


Ik werk in de bouw, bij Brands Bouwgroep regio Emmen / Groningen. Ik ben assistent uitvoerder, dus ik moet de boel aansturen op de bouw. Ik werk ik nu 2 jaar.
Hiervoor heb ik 23 jaar bij Dura Vermeer gewerkt. Hier zat ik steeds vaker “overver”en ik was een beetje klaar met al dat reizen. Ook in combinatie met het trainerschap was dat lastiger, dat is nu stukken makkelijker nu ik in de buurt werk.


Pr: Heb je zelf ook altijd gevoetbald?


Ik was 5 of 6 toen ik begonnen ben met voetballen, bij CEC in Emmer Compascuum. Ik ben begonnen als voetballer en ben in de D pupillen gaan keepen. Wij hadden geen keeper dus het was een beetje noodgedwongen.  En ook dat vond ik leuk om te doen, dus ik bleef keeper. In de C junioren voetbalden we in de hoofdklasse, tegen mooie tegenstanders en toen kreeg ik een uitnodiging voor de Drentse jeugdopleiding. Het gevolg hiervan was dat ik 6 jaar bij fc Emmen heb gekeept. 5 Jaar in de jeugd en daarna nog 1 jaar in de senioren. Dan ging ik tot 12.00 uur in werken, om 14.00 uur trainen en ’s avonds nog een keer trainen. Na een jaar mocht ik door, maar heb gekozen om naar SVBO  ( hoofdklasse) te gaan. Hier heb ik 2 jaar gespeeld.


Pr: en toen?


Mijn schoonouders hadden in die tijd een broodjeszaak in Emmen  ( waar nu café ” de Zwetser” zit) en Judith en ik hebben daar een poosje boven gewoond. Een beetje proefdraaien voor we echt gingen samen wonen. Wij konden een stuk grond kopen in Barger Oosterveld en daar heb ik samen met mijn vader en nog enkele familieleden een huis gebouwd. Binnen 10 maand stond het huis en zijn we gaan samenwonen. We hebben 6 jaar in dit huis gewoond en daarna verhuisd naar Klazienaveen, waar we nu nog wonen.


Pr: Toen wel weer gaan keepen?


Jazeker, ik ben naar vv Emmen gegaan. Daar zijn we gepromoveerd ten koste van het  grote vv Hoogeveen. De wedstrijd tegen vv Hoogeveen werd 1-1 en wij deden de strafschoppenserie beter. Joure maakte ook nog kans op promotie, maar die versloegen we met 3-0 en dus promoveerden we naar de 1e klasse. Dit was een mooie competitie met o.a SVBO, WKE, MSC en Germanicus.
Daarna nog een uitstapje gemaakt naar Nieuw Buinen en na een jaar hier gespeeld te hebben ben ik terug gekeerd naar CEC, terug naar mijn roots.  Na 5 jaar werd onze oudste zoon geboren en die had niet zo’n goede start en we moesten heel vaak met hem naar het ziekenhuis. Toen ben ik gestopt, omdat ik mijn gezinssituatie belangrijker vond. Gelukkig is het allemaal goed gekomen met hem. In die tijd ben ik wel begonnen met TC 3. Ik heb toen nog 1 jaar samen met mijn broer Erwin ( volgend jaar trainer bij sc Elim) bij Erica gekeept.


Pr: Daarna verder gegaan als trainer?


Ik ben begonnen als keeperstrainer. Ik trainde bij Zwartemeer en Erica en dit heb ik 5 jaar gedaan en dat was prima te doen. Toen werd ik door André Steenhuis en Jan Zwiers gevraagd of ik het tweede elftal van Zwartemeer wilde gaan trainen. Dat wilde ik wel, maar had als eis dat ik TC2  mocht volgen en dat heb toen ook gedaan. Het tweede was een jonge groep en we werden meteen kampioen!
Twee trainers waar ik afgelopen jaren veel van geleerd heb zijn Casper Goedkoop en André Mulder. Van Goedkoop vooral heel veel geleerd van de trainingen en Mulder en ik zijn qua karakter wel een beetje het zelfde dus dat klikte, en klikt nog steeds heel goed.
Mijn eerste klus als hoofdtrainer was bij HOC. Hier ben ik kampioen geworden met 23 gewonnen wedstrijden van de 26 . Ik kan je vertellen dat het een groot feest was na het behalen van het kampioenschap, het systeemplafond kwam letterlijk naar beneden. Helaas eindigde dit avontuur na dit jaar, omdat er te veel verschil was in bepaalde inzichten.


Pr: En dan nu een nieuwe uitdaging!


Ik wilde de overstap naar een 3e klasse graag maken en dus heb ik meteen geschreven toen ik de advertentie op tweenul zag staan.  Ook de mentaliteit in deze regio spreekt mij erg aan. Als we deze kant op moesten voetballen moest je echt beter voetballen, want op inzet en strijd won je het niet.  Ik zal me natuurlijk eerst moeten oriënteren binnen de club, en dat wil ik komende weken gaan doen.  Ik heb me uiteraard al wat ingelezen en weet dus dat er een samenwerking is met de jeugd,  dus wat daar de afspraken over zijn zal ik wel horen en daar houd ik me natuurlijk aan. Verder houd het bij mij niet op bij alleen het 1e elftal. Ik vind het belangrijk dat ook de overige teams genoeg spelers hebben. Dus ik zal niet met 14 spelers weggaan wanneer het 2e te weinig spelers heeft.


Pr: Wat is je voetbalvisie?


Ik wil dit aanpassen aan de wensen en de kwaliteit van de groep. Het is belangrijk wat de spelers kunnen en wat ze fijn vinden. Uiteraard heb ik daar wel een idee over, maar ik wil de komende weken proberen uit te vinden wat de mogelijkheden van de groep en individuele spelers zijn.  Verzorgd voetbal wil elke trainer graag spelen, dus ik ook.  Maar soms is er wat anders nodig, dat is ook afhankelijk van een tegenstander, al vind ik wel dat je wel uit moet gaan van je eigen kunnen. Mijn doel is om het beste uit deze groep proberen te halen.


Pr: Hoe is je eerste indruk bij vv Hollandscheveld?


De eerste indruk is goed, ik hoop dat we er met elkaar wat moois van kunnen maken.Het is fijn dat we een contact overeengekomen zijn voor 2 jaar, zo heb je tijd om wat neer te zetten en te bouwen aan een team. Het is een gevoelskwestie en zoals ik al eerder zei had ik meteen het gevoel dat ik hierop moest reageren. De eerste indruk is goed en ik hoop hier wat moois neer te kunnen zetten. De ruggensteun van de TC vind ik erg belangrijk, maar mijn gevoel zegt dat dat wel goed zit. 


Pr: Wij eindigen de zomercolumn altijd met een nabrander….


Ik heb veel zin om bij vv Hollandscheveld aan de slag te gaan. Ik hoop dat ik hier een mooie tijd mag beleven, in goede en misschien ook wat mindere tijden. 

De Pr wil Johan bedanken voor het gesprek en hem een hele fijne tijd  toewensen bij vv Hollandscheveld.