Zomercolumn Harry Kroezen - Speler vv Hollandscheveld 45+

Zomercolumn Harry Kroezen - Speler vv Hollandscheveld 45+

PR: We zitten hier heerlijk in jullie tuin in Nieuweroord, hoe ziet jullie gezinssituatie eruit?

Ik woon hier met Zwanie.

We hebben drie kinderen, één zoon en twee dochters. De kinderen zijn allemaal getrouwd en al een poos de deur uit. En we hebben vijf kleinkinderen.

Zwanie werkt in OldenKinholt en ik werk bij de gemeente Hoogeveen. Ik doe het beheer van de sportparken en sporthallen.  Het beheer van de sporthallen bestaat vooral uit het openen en sluiten van de zalen, maar ook controle hoe ze met het materiaal omgaan. Dit gebeurt vaak in de avonduren en ook op zaterdag. Ik heb om de vier weken dienst op zaterdag en zondag.Het is een groot gebied die we beheren, de buitendorpen, de kern en de Wolden.

De sportvelden onderhouden is wat ik het liefste doe, en dan vind ik het grasmaaien het mooist om te doen,je ziet gelijk het resultaat. Dat heeft denk ik te maken met mijn grote passie voor voetballen.
PR: Dus die kunstvelden vind je niet wat?

Voor de verenigingen is het natuurlijk fantastisch dat ze altijd kunnen trainen, maar zelf vind ik het “echte”voetbal hierdoor een beetje verdwijnen. Geen slidings meer, of een hobbeltje in het gras dat een wedstrijd kan bepalen. En wat ik bijzonder vind dat bij Hollandscheveld getraind wordt op het kunstveld, terwijl je zaterdag de wedstrijden op gras speelt. De mogelijkheid is er nu ook niet, maar dat lijkt me wel een aandachtspunt voor de club.

Door mijn werk kom ik natuurlijk vaak op de Oosthoek. Ik krijg wel eens te horen van de vrijwilligers op de overige sportparken in de buurt dat ik Hollandscheveld voortrek, maar dat is zeker niet zo!


PR: Wanneer ben je zelf begonnen met voetballen?

Je mocht vanaf je tiende voetballen in mijn tijd, maar omdat mijn twee broers al voetbalden mocht ik op mijn 9e al voetballen. Ik heb niet “achter de schutting” gevoetbald, maar kan me nog wel herinneren dat we op het veldje bij Henk en Lena Bijl achter het huis trainden. Daar douchen en in de schuur even nazitten.

Nico Blokzijl en Jaap Mol hebben ons altijd getraind in de jeugd, Nico was erg van de discipline maar van hem heb ik op voetbalgebied wat minder geleerd voor mijn gevoel. En bij uitwedstrijden weet ik nog goed dat we allemaal graag bij Jaap Mol in de auto wilden, die reed altijd lekker hard en dat vonden we wel stoer natuurlijk.


PR: Na je jeugdtijd meteen bij de selectie gekomen?

Ja wel direct bij de selectie gekomen, maar het eerste jaar niet of nauwelijks in het eerste gespeeld. Ik voetbalde om 12.30 uur met het tweede en om 14.30 uur voetbalde ik met het derde mee. Andere jongens gingen naar het eerste kijken, maar ik was een echt voetbaldier en wilde het liefst voetballen.

Henk Veurink was toen trainer en zoals ik al zei kreeg ik niet veel speelminuten in het eerste jaar bij de selectie. Zat wel eens op de bank en mocht af en toe een paar minuten invallen. In het tweede jaar moesten we een doordeweekse bekerwedstrijd spelen tegen WKE. Veel jongens konden niet op tijd komen i.v.m. hun werk en toen mocht ik starten. Heel verassend als linksback, een positie waar ik nooit had gestaan. Ik stond altijd op het middenveld en was echt een pingelaar. Maar hij was waarschijnlijk tevreden over mijn optreden, want vanaf toen werd ik vaste basisspeler. Samen met onze rechtsback Jan Zomer mochten we in die tijd in de Drentse selectie voetballen, ik heb daar 4 jaar gevoetbald en zelfs nog een jaar bij de Noordelijke selectie. Na de wedstrijd dronken alle andere spelers een sinasje of cola en wij namen een biertje hahaha… Maar ondanks dat nodigden ze ons toch nog weer uit.

Achteraf heb ik het meeste geleerd van trainer Veurink. Hij had een goed technisch en tactisch inzicht en kon dit ook overbrengen op de groep. De sympathiekste trainer vond ik Wardenburg. Hij heeft er ook voor gezorgd dat Ajax naar Hollandscheveld kwam voor een wedstrijd.


PR: Dat was zeker één van je hoogtepunten uit je voetbalcarrière?

Zeker als groot Ajax fan was dat zeker een hoogtepunt. Maar dat zijn er meer. De promotie wedstrijd tegen Bolswardia was ook geweldig. In dat jaar werd er voor het eerst promotie afgedwongen over 1 wedstrijd. Met vier bussen vol reden we naar Leeuwarden. We wonnen met 1-0 door een rommel doelpunt van Bert Benjamins en promoveerden hierdoor naar de 2e klasse.

Ook het kampioenschap tegen DZOH was supermooi. Dat filmpje komt nog wel eens langs, blijft mooi om te zien.


PR: En na het eerste ?

Haverkort was trainer en in dat jaar kwam ook Martijn Doldersum naar Hollandscheveld. Hij nam Kees Bijl zijn plek over en Eddie v/d Weide en ik waren ook niet meer nodig, Wij zijn toen in het derde gaan voetballen. Ik denk dat die jongens die er toen in voetbalden het eerst helemaal niet zo mooi vonden dat wij erbij kwamen. Drie van die veel te fanatieke voetballers.

En de laatste 10 jaar heb ik in het 5e gevoetbald. Dat was ook een mooi team. Willem Jutstra was leider. Zijn zonen Ron en Marc voetbalden hierin. Kees en Eddie gingen ook gelijk mee, Jaap Snippe kwam erbij, die was gestopt bij Elim. Zowel met het derde als met het vijfde wel een paar keer kampioen geworden.

Dat waren mooie tijden, maar mijn mooiste tijd was toch in het eerste. Als je tegen Elim voetbalde stond er bijna 1000 man langs de kant.

Ik herinner mij ook nog dat we uit moesten voetballen bij Genemuiden. Dat was de wedstrijd om het kampioenschap. Onder politie begeleiding reden we naar het sportpark. Ook hier weer veel publiek, maar helaas verloren we en werd Genemuiden kampioen.

 

PR: Nadat je op zaterdag bent gestopt ging je bij vv Hollandscheveld 45+ voetballen?

Ja, wij zijn begonnen met o.a Kees Bijl, Eddie v/d Weide, Freddy Everts, Jaap Snippe ,Jan Pearels,Bert Post, Aaldert Perdok en Gert Scholing. Ook met de 45+ zijn we vaak kampioen geworden, zeker 5x. Maar voor mij persoonlijk vind ik het jammer dat we de laatste tijd zo vaak op kunstgras moeten voetballen. Ik heb hier veel last van, en daarom heb ik ook besloten om helemaal te gaan stoppen.  Wanneer er walking voetbal zou komen bij vv Hollandscheveld zal ik er zeker weer bij zijn, want nog steeds wil ik het liefst voetballen.


PR: Wie vond je de beste voetballer met wie je hebt mogen voetballen?

Als eerste noem ik dan Lambert Kats. Lambert speelde als laatste man en hij bleef bijna onder alle omstandigheden rustig. Hij had een heel goed overzicht en raakte niet gauw in paniek.

Ook Bert Kip was een goede voetballer. Hij speelde op het middenveld en had een geweldige pass en hij begreep het voetbal goed.


PR: Ga je nog wel eens voetbal kijken?

Zoals ik al eerder zei moet ik regelmatig werken op zaterdag, maar als ik kan ga ik thuis bij Noordscheschut kijken. Onze zoon Jos en schoonzoon Danny Kiekebelt spelen beiden in het eerste. Dit jaar was het erg lastig voor Noordscheschut en zijn gedegradeerd , maar het toch een hele prestatie voor zo’n dorpsclub om in de hoofdklasse te voetballen. Maar wil je in deze klasse meedoen zul je moeten investeren en spelers halen. De vraag is of je dat moet willen, dat haalt de charme van een dorpsclub dan wel weg.


PR: Je komt zo vaak qua werk op de Oosthoek, wat vind je van het sportpark?

Ik vind het een mooi sportpark, ligt er prima bij. Het enige wat ik mis is een mooie overkapping en een gezellig terras. En een hybride hoofdveld zou ook mooi zijn, dan ben je van veel problemen af en kun je ook bijna altijd voetballen, maar dat zal er eerst nog wel niet inzitten.


PR: We eindigen altijd met een nabrander….

Ik wens ieder nog veel voetbal plezier bij vv Hollandscheveld,en petje af voor alle vrijwilligers.


Harry bedankt voor de gastvrijheid en we hopen je nog vaak tegen te komen op de Oosthoek.