Zomercolumn - Bert Dekker

Zomercolumn - Bert Dekker

PR: Bert zou jij even in het kort willen vertellen wie je bent en wat doet in je dagelijkse leven?
Ik ben Bert Dekker, mijn hele leven al woonachtig in Hollandscheveld. Wij wonen met ons gezin aan de Riegshoogtendijk. Ik ben getrouwd met Ria en we hebben twee zoons Patrick en Martijn. Beide jongens hebben inmiddels al een tijd verkering, dus twee schoondochters en een hond, een Drentse Patrijs.



Wel leuk om te vertellen is dat Ria eerst niet zo veel met voetbal had. Werd thuis ook wel eens gek van dat nagepraat na de wedstrijden van ons. Maar ze is nu helemaal om en is zij soms degene die voorstelt om een wedstrijd te gaan kijken. Ook haar ouders hebben  af en toe bij de jongens gekeken, en mijn schoonvader was onlangs nog bij Martijn te kijken die in Hollandscheveld1 speelt.  De beide schoondochters voetballen ook. Marion bij vv Hollandscheveld dames 1 en Annemiek bij de Weide dames 1.

Patrick kan helaas door zijn blessures niet meer zelf voetballen, maar hij traint samen met een kameraad een jeugdteam bij HZVV.  Het komende jaar wordt hij grensrechter bij Hollandscheveld 1.

Ik ben werkzaam als conciërge op het Alfa College in Hoogeveen, dit jaar werk ik daar al 30 jaar. En ik heb het nog steeds goed naar mijn zin. Verder vind ik het leuk om hard te lopen en als het mooi weer is op de racefiets een stuk te wielrennen.

PR: Je bent nu scheidsrechter, maar heb je zelf ook gevoetbald? 
Ik heb eerder in de jeugd van HODO gevoetbald. De hele jeugd doorgelopen. Na de jeugd heb ik één wedstrijd in het tweede gevoetbald en ben daarna naar het derde gegaan. Dat was de ene week om 10.00 uur voetballen en de keer erop om 14.30 uur. Toen ik verkering kreeg met Ria wilde ik niet meer om 14.30 uur voetballen en ben toen naar het vijfde gegaan. Die voetbalden alle wedstrijden om 10.00 uur, dus hadden we de middagen om andere dingen te gaan doen.

Er wordt wel eens gezegd dat je rekening moet houden als je volgende dag moet voetballen. Maar in het vijfde werd dat zeker niet altijd gedaan. Het kwam regelmatig voor dat 1 of meerdere spelers vroeg in de morgen thuis kwamen en dan om 8.00/ 8.30 weer in de auto zaten om een uit wedstrijd te gaan spelen. Ik heb een paar jaar in het vijfde gevoetbald en ben toen gestopt en  deed ik eigenlijk niets meer aan sport.

PR: Hoe ben je er zo bij gekomen om scheidsrechter te worden?
Ik ging altijd bij de jongens kijken naar hun wedstrijden en toen zag ik dat er een scheidsrechtercursus georganiseerd werd en dat trok direct mijn aandacht en dacht dat ga ik doen!

Ik moet wel zeggen dat ik in het begin best onzeker was over hoe ik het gedaan had. Dus steeds vragen hoe was het? Hoe heb ik het gedaan? Want ik ben nogal perfectionistisch en wil alles goed doen. Maar inmiddels vind het echt superleuk om te doen.

Ik fluit wedstrijden bij vv Hollandscheveld en HODO. Die gaan ook altijd voor, maar heb ik een zaterdag niets komt het ook wel voor dat ik bij  Elim of  de Weide fluit. Bij HODO ben ik een jaar om toerbeurt grensrechter geweest dit vindt ik ook leuk om te doen dus is de grensrechter bij vv Hollandscheveld geblesseerd of verhinderd mogen ze me best vragen, dan wil ik dat ook zeker doen.

Ook ben ik  nog even scheidsrechter coördinator geweest bijHH’97, maar dat lag mij totaal niet. Dat was me veel te theoretisch en heb toen aangegeven nog liever een extra wedstrijd te fluiten dan dit door te doen. Met het fluiten van de jeugd ben ik nu gestopt, anders ben ik de hele zaterdag van huis. En mijn gras groeit ook gewoon door thuis…

Ook heb ik voor vv Hollandscheveld en voor HODO scheidsrechters proberen te werven. Ik heb lijsten gekregen met namen van gestopte spelers en heb deze benaderd om te gaan fluiten. Ik heb hier veel tijd in gestoken, maar het viel erg tegen wat dit opgeleverd heeft. Erg jammer, vooral omdat het echt heel leuk is om te doen en op deze manier weer betrokken te zijn bij een club.

PR: Krijg je als scheidsrechter niet ontzettend veel naar je oren geslingerd?
Nee dat valt best mee. Er wordt wel veel gemopperd en gevloekt, dat zou van mij wel wat minder mogen. Maar ik heb eigenlijk maar weinig nare situaties mee gemaakt. Ik probeer het meestal op te lossen door de spelers te begrijpen en dan hoop  ik dat ze mij ook  begrijpen dat ik niet alles zie of goed zie en daar hoort een opmerking soms bij en dan weer door. Een opmerking maken om de angel eruit te halen werkt meestal goed.   Maar dat moet je ook zelf een beetje aanvoelen.  Als je een  team vaker fluit leer je ze een beetje kennen en weet je ook wat je wel en niet kunt doen natuurlijk.

De ene keer vind je het wel nodig om iemand er 10 minuten uit te sturen (b categorie) na een overtreding en de andere keer geef je een vrije trap en laat je hem staan. Dit heeft ook te maken met hoe de wedstrijd verloopt.

PR: In de wandelgangen heb ik gehoord dat jij ook weer op het veld bent gesignaleerd, klopt dat?
Haha, ja ik ben weer aan het trainen. Heb een paar keer meegetraind bij HODO.  Dit viel me tegen. Ik heb wel duurloopconditie, maar ik heb jaren niet meer gevoetbald en verloor de bal dus regelmatig, dus in volle sprint erachteraan om hem weer te heroveren. Ik had een spierpijn de eerste keer, niet te zuinig. En wie weet dat ik nog wel weer een wedstrijd ga voetballen, dat lijkt me wel leuk.

PR: Jij bent actief bij de beide verenigingen in Hollandscheveld. Zie je verschillen of juist overkomsten tussen beide?
Voor mij persoonlijk maakt het mij niet uit waar ik loop. Ik voel me op beide sportparken even thuis. Je zult misschien denken dat ik voorkeur heb richting HODO omdat ik daar heb gevoetbald, maar dat is niet zo.

Ik ben neutraal, ook als ik voetbal ga kijken.  Als er een te kort is en ik heb tijd dan probeer ik te helpen  en dat geldt voor beide verenigingen. Ik vind het vooral heel leuk om een onderlinge wedstrijd te fluiten, daar meld ik me dan ook graag voor aan. Daar haal ik mijn plezier uit. Als ik dan toch wel wat moet noemen dan denk ik dat het sentiment voor de vereniging wel een overeenkomst is. De sfeer is op beide parken goed en ik kom op beide sportparken graag.

PR: Wij eindigen elke zomercolumn met een nabrander, heb jij er één voor ons?
Mijn nabrander is een wens, ik zou graag in de voorbereiding van het seizoen 2024/2025 een wedstrijd van Hollandscheveld 1 willen fluiten waarbij mijn beide jongens ook in actie  komen de ene als speler en de ander als grensrechter.

Bert, bedankt voor de gezellige avond en we wensen je heel veel plezier op het veld en dat je nog maar veel sportieve wedstrijden mag fluiten.