Terugblik op het afgelopen seizoen, zaterdagteams!

Het seizoen 2018-2019 ligt weer achter ons en we kunnen gaan genieten van een welverdiende vakantie. Echter zoals U van de PR gewend bent niet voordat we een terugblik op het afgelopen seizoen hebben gedaan.

Er waren hoogtepunten en ook dieptepunten of moet ik zeggen dipjes/vormcrisis in het afgelopen seizoen bij alle teams.

Tevens stond dit seizoen in het teken van het afscheid nemen van spelers en begeleiding bij de diverse teams. Nog een seizoen alles geven voor het team waar je deel van uit mocht maken tijdens het afgelopen seizoen.

We beginnen deze terugblik bij het vlaggeschip van onze vereniging.


1e elftal kent turbulent seizoen

Het 1e ging dit seizoen in zonder echte spits in hun gelederen. Robin Bijl was zwaar geblesseerd en werkte dit seizoen aan zijn herstel. Jeroen Everts was in een lager team gaan spelen en dus was er iedere wedstrijd weer een puzzel te klaren voor de staf, trainer John Kikkert en leider Karlo Mol.

Wij als supporters van vv Hollandscheveld zijn natuurlijk blij dat het 1e het vege lijf wist te redden tijdens de allerlaatste speelronde door winst op Hardenberg'85 en het grote verlies van BSVV bij SVM. 

Als we echter terugkijken vallen er twee dingen op. Ten eerste dat men de 'topploegen' uit hun klasse altijd prima partij wisten te geven. Zo speelde men twee maal verdienstelijk gelijk tegen kampioen sc Elim en had er met name thuis meer in gezeten met een beetje mazzel.

Wat echter ook een gegeven is dat men tegen de drie ploegen die onder hun geeindigd zijn maar liefst 11 punten weggaven. Het gelijke spel en het verlies tegen Bant wel als dieptepunt van het seizoen. Dit zal komend seizoen anders moeten en daar zijn staf en spelers zich terdege van bewust.

De ommekeer tot rechtstreekse handhaving kwam op een dinsdagavond tegen SCD'83. De winst in deze wedstrijd en de  winst tegen Fit Boys gaven de staf en spelers waarschijnlijk weer het vertrouwen en de boost die ze nodig hadden. Het gelijke spel bij BSVV bleek uiteindelijk de strohalm die ze nodig hadden om lijfsbehoud te bewerkstelligen. Op de laatste speeldag werd Hardenberg'85 verslagen en door het verlies van BSVV bij SVM waren zij veroordeeld tot de na-competitie. 

De ontlading bij alles en iedereen met een oranje-zwart hart was groot.

Tegenover het vertrek van Lars Lip, gaat in het 2e voetballen, en Robin Sikken, gaat naar vv Noordscheschut, staat de komst van drie spelers.

Roy Strijker keert naar twee seizoenen elders, sc Lutten en vv Hoogeveen  Zaterdag, terug in het oranje-zwart en verschaft trainer John Kikkert opties in de spits. We gaan er immers vanuit dat Robin Bijl ook weer aan kan sluiten het komende seizoen. Met Devlin Hartman, broertje van Marco en Sander Hartman die komend seizoen bij vv Noordscheschut spelen, komt er nog een speler van vv Hoogeveen over. Deze verdediger zal moeten laten zien dat hij de huidige verdedigers uit het team kan spelen.  Aan hem de taak om dit, nog steeds, jonge team bij de hand te nemen samen met Robin Bijl, Lennard Vos en Thom Koopman. Daarnaast komt youngster Merlijn Odink over van kampioen sc Elim. Hij hoopt weer spelvreugde op te doen bij ons en gaat vol voor een kans in de 1e selectie.

Al met al een behoorlijk heftig seizoen voor ons 1e met een happy eind gelukkig.


Vrouwen 1 speelt zichzelf veilig op laatste speeldag

Door een idiote promotie-degradatie regeling in de 2e klasse Noord/Oost, 1 ploeg degradeerde rechtstreeks en 4 teams spelen na-competitie, bleef het lang spannend in de middenmoot van de 2e klasse.

Het team van de afscheid nemende staf, Jaap Snippe en Johan Schonewille, kende een moeizame start. Na de doelpuntrijke start in de 1e wedstrijd, 4-5 winst, volgden drie nederlagen voordat men weer een keer gelijk speelde. Daarna volgden grote nederlagen en dikke overwinningen elkaar op. Voor de winsterstop wist men twee overwinningen te behalen op de directe concurrenten vv Oene en OZC. Na de winsterstop gevolgd door weer een overwinning en gelijk spel voordat men verloor vv Bergentheim. De maand april bleek uiteindelijk beslissend te zijn voor handhaving. Winst op achtereenvolgens HHC, OZC, Oene en Genemuiden leverde dermate veel punten op dat men naar een veilige plek klom. In de slotfase van het seizoen stonden er nog drie wedstrijden tegen topploegen op het programma. Kampioen DZC'68 won met 3-0, maar deze uitslag was vertekend en de 12e man was hier voor een groot deel debet aan. De thuiswedstrijd tegen Be Quick bleef lang spannend, maar de gasten knepen ertussen uit met de 1-0 zege.

Uiteindelijk wonnen ze op de laatste speeldag knap met 1-5 bij ZVV'56 in Apeldoorn en behielden ze op eigen kracht het 2e klasserschap. Een prima seizoen voor de dames die komend seizoen een metamorfose ondergaan.

Zo vertrekken Yvonne Aasman, SCN, Janneke Seubers, vv Sweel, Marleen Mens, vv Sweel, Anne Joel Stadman, onbekend, Irene Hulsebosch, stopt, Iris Meekhof, stopt en Kimberley Knol, stopt.

Daartegen over staat de komst van trainer-coach Henry Strijker die de afgelopen jaren, naast sc Lutten 2, de gezamenlijke leiding had over MO17-1. Dit team voerde hij samen met Wout Smit naar drie kampioenschappen in vier seizoenen. Uit die MO17-1 komen over keepster Kaili Su, Indy Strijker en Marion Nijeveen.


2e elftal kent prima tweede seizoenshelft

Onder leiding van trainer Geert Prins en leider Sebastiaan ten Caat heeft het 2e zich in de 2e seizoenshelft prima hersteld en eindigden ze stevig in de middenmoot. Voor de winterstop wist men slecht twee wedstrijden tot winst om te zetten namelijk die tegen Fc Meppel 3 en Drenthina 2. Hierdoor stond men stijf in de gevarenzone voor wat betreft degradatie. Echter na de winterstop kreeg het team een kwaliteits injectie en met het trainersgogme van Geert Prins werd er een hecht collectief gesmeed. Zo werden na de winterstop achtereenvolgens de Griffioen 2, LTC 2 verslagen en verdubbelden men het puntentotaal. Na het verlies tegen Drenthina was het 2e de eerste ploeg die de latere kampioen ZZVV puntenverlies toebracht. Het werd 1-1 en ook the Knickerbockers 6 namen maar 1 punt mee vanaf de Oosthoek. Langzaam kroop men omhoog en met de winst tegen wederom de Griffioen 2 bleek de weg omhoog definitief ingeslagen. Winst op Fc Meppel 3 en vooral de winst Staphorst3 werden met gejuich begroet. Het 2e heeft het meer dan goed gedaan en het komende seizoen ziet het er nog beter uit. Met de van blessures herstelde keepers Emiel Koster en Nick ter Stege krijgen de selectie elftallen, 1e en 2e, weer body.

De keepers die dit seizoen het 2e uit de brand hielpen deden het geweldig, maar het 2e zal blij zijn met de terugkeer van deze twee talenten.

Geert Prins en Sebastiaan ten Caat hebben ook volgend jaar de regie in handen bij het 2e. Het is een mix van jonge spelers en zeer ervaren spelers, daar moet dus weer iets moois kunnen ontstaan. Gelukkig speelt men dus wederom in de Res. 2e klasse.


Vrouwen 2 kent wisselend seizoen

Het 2e damesteam van vv Hollandscheveld had lange tijd het behalen van de titel in het vizier. Waarom ze uiteindelijk het zicht op de titel verloren heeft meerdere oorzaken. Het opstappen van de trainer vlak voor de winterstop en het veelvuldig afzeggen, wel of niet terecht, van speelsters is hier zeker debet aan. Leidster Tamara Huiskes verdient dan ook een groot compliment over de wijze waarop ze het seizoen heeft afgemaakt. Zij bleek de verbindende factor bij het team. Vrouwen 2 heeft op papier een grote groep om uit te kiezen qua speelsters, maar werk en andere dingen stonden een stabiel seizoen in de weg.

Wat bleef was de bereidheid om voor elkaar te knokken in het veld. Vrouwen 2 is een mix van ervaren speelsters met jonge talenten, tel daarbij op de speelsters van MO17-1 die veelvuldig bijsprongen. Het meest indrukwekkend was voor de dames, denkt schijver dezes, het afscheidsduel van Alina de Ruiter bij vv Sweel 1. Zij hing naar 18 jaar de voetbalschoenen in de wilgen.

Uiteindelijk werden de dames zesde op de ranglijst en kunnen ze terugkijken op een seizoen met mooie wedstrijden, maar ook hopeloos verspeelde wedstrijden. Wat blijft is een team welke volgend seizoen wederom een gooi naar de titel gaat doen en gezien de speelsters die leidster Tamara ter beschikking staan moet men dat ook nastreven.


3e elftal speelt wederom mee om promotie

Het 3e elftal kent de laatste seizoenen een aardige reputatie v.w.b. het meespelen om het kampioenschap en daadwerkelijk kampioen worden. Ook dit seizoen hebben ze lange tijd mee kunnen doen, maar uiteindelijk werden ze derde in de eindrangschikking. De gewonnen wedstrijd bij kampioen Achilles 1894 Zat.2 en aansluitend de rondleiding en versnapperingen bij BPZ in Assen was uiteindelijk een geweldige dag voor het 3e. Het team met veel ervaring in de gelederen weet elkaar makkelijk te vinden tijdens de wedstrijden en dat geeft teams met jongere spelers in de gelederen vaak het nakijken. Tel daarbij op het makkelijke scoren van de voorwaartsen en zie daar het recept voor resultaat. Coach Jeroen Okken sr., leider Roel Metselaar en de man aan de vlag Rick Metselaar hebben een prachtige groep spelers tot hun beschikking. Ondanks de dingen die er dit jaar gebeurd zijn stonden ze wederom in de nacompetitie, een prima prestatie. (Op moment van schrijven is niet bekend hoe dit afgelopen is.) We zijn van mening dat het derde ook volgend seizoen weer mee kan doen om de prijzen al vinden er wat veranderingen in het team plaats. Er zit voetbal gogme genoeg in het team om weer mee te doen met de teams die over jongere spelers beschikken. 

4e elftal heeft moeizaam seizoen, maar helpt alle andere teams

Het 4e begon het seizoen met de beste bedoelingen, maar de prestaties wilden niet vlotten. Er volgden moeizame wedstrijden, maar naast de diepe dalen waren er hoge pieken voor het 4e.

Een ieder die dit seizoen op 'de Oosthoek' heeft rond gelopen heeft kunnen zien dat het 4e het team was die altijd meedacht in het clubbelang. Ze stonden spelers af waar ze konden en dat ging wel eens ten koste van hun eigen elftal.

Daarmee hebben ze wel een voorbeeld gegeven aan de andere teams van onze vereniging en we verwachten van de overige teams natuurlijk een zelfde instelling het komende seizoen. We zijn tenslotte één vereniging en moeten met elkaar de schouders er onder zetten.

Wat de prestaties van het 4e betreft die waren na de winterstop een stuk beter en uiteindelijk eindigden ze nog op een verdienstelijke plek op de ranglijst.

Laten we hopen dat het 4e ook eens mag proeven aan een kampioenschap het komende seizoen, deze mannen verdienen het. 


5e elftal red seizoen ondanks spelersproblemen 

Het 5e begon aan hun 2e seizoen bij vv Hollandscheveld en kende de nodige spelersproblemen. Sommige wedstrijden moesten worden afgezegd door deze kwestie. Helaas kon de keeper Tom ter Stege vanwege werk en aanhoudende blessures niet meer meedoen, gingen andere spelers toch in een hoger team spelen of stopten zelfs helemaal gedurende het seizoen. Des te meer respect voor de overige spelers dat ze dit seizoen nog tot een goed einde hebben gebracht. Het absolute dieptepunt kwam na de thuiswedstrijd tegen kampioen CEC, toen bleek dat onverlaten de kleedkamers van de twee teams hadden bezocht en vanalles gestolen hadden. Dit jonge team heeft naar mogelijkheden gespeeld en er uit gehaald wat er in zat. Nu kunnen ze van hun vakantie genieten en met vertrouwen uitkijken naar het komende seizoen waar alle kaarten weer open op tafel liggen.