Prent Dorpentoernooi. Onder leiding van? Deel 4 van 4

Prent Dorpentoernooi. Onder leiding van? Deel 4 van 4

In de vorige edities van het Prent Dorpentoernooi lieten we in aanloop naar de eerste wedstrijden de hoofdtrainers, spelers en bestuursleden van de deelnemende verenigingen aan het woord. De gesprekken die hier uit voort kwamen zijn allemaal nog terug te lezen op onze website. Deze ronde willen we graag de teamleiders van de betreffende teams aan het woord laten.

De titel teamleider spreekt voor zichzelf, maar wat houdt deze functie eigenlijk in? Zorgt een leider alleen maar voor de schone tenues of regelt hij of zij dat dit geregeld wordt? Hoe treft een teamleider zijn of haar voorbereidingen op een wedstrijd? Is dat in een paar uurtjes geregeld, of zit er meer vrije tijd in? In een duo-gesprek met de twee leiders van HODO en Elim stellen we deze verenigingen graag aan u voor door de ogen van de teamleiders.

1. Stelt u zichzelf even:

Bij sv HODO heeft Freddy ten Caat de leiding bij de eerste selectie. De oud voetballer is 52 jaar en heeft heel wat ervaring opgedaan welke hij kan delen met de selectie. De teamleider is woonachtig in Hollandscheveld.

De 36-jarige Martijn Gruppen is bij sc Elim de team leider. Hij is werkzaam bij Fokker Aerostructures in Hoogeveen en woont in Elim, samen met zijn Daniëlle en de twee kids Joél en Lars.

2. Welke huidige functie(s) bekleedt u binnen de vereniging:

Elim: Sinds vorige seizoen is Gruppen leider bij het 1e elftal. Daarnaast is hij basisspeler van het 35+ team en laat hij af en toe zijn kunsten nog even zien op het grote veld bij Elim 2.

HODO: Ook ten Caat is leider bij het 1e elftal sinds vorig seizoen, vanzelfsprekend bij sv HODO.

3. Wat is uw relatie met uw vereniging? Was of bent u bijvoorbeeld speler, leider, bestuurslid, lijnentrekker:

“In het verleden heb ik alle teams van jeugdafdeling doorlopen. Toen de tijd voor het seniorenvoetbal zich aandiende, werd ik al snel een vaste waarde bij HODO 1. Hier heb ik jaren met veel plezier gevoetbald. Tegenwoordig trap ik nog een balletje mee bij HODO 4. En nog steeds met veel plezier”, aldus Freddy ten Caat.

Gruppen is als Elimiet ook speler van sv HODO geweest. “Vanaf de F pupillen tot aan de senioren heb ik bij Elim gevoetbald. In de senioren tussendoor zes jaar bij HODO gespeeld, waarna ik weer terug keerde bij sc Elim. Mijn voetbalcarrière als selectiespeler eindigde vorig seizoen, waarna ik leider ben geworden van dezelfde eerste selectie.”

4. Wat zijn de verenigings- gegevens van uw standaardteam? Welke klasse, naam hoofdtrainer, naam leider(s) en hoeveel senioren en jeugdteams heeft uw verenging:

Elim: Komend seizoen komt het standaard team van sc Elim uit in de 2e klasse. Dit gebeurde na het Kampioenschap van het afgelopen jaar. De hoofdtrainer, Jan Otto Benjamins, is al jaren aan de club verbonden en zal ook het komend seizoen de trainingen leiden. De overige staf ziet er als volgt uit. Leiders: Robert Smit en Martijn Gruppen, verzorger: Freddy Lok, assistent scheidsrechter: Goos Benjamins en als keepertrainer: Henk Savenije. In totaal heeft Elim drie senioren teams, één 35+, één 45+ en een dames team voor de vrijdagavond. Daarnaast het de vereniging acht jeugdteams.

HODO: Het eerste team van sv HODO speelt in seizoen 2019/2020 in de derde klasse, ook na promotie in het afgelopen seizoen. André Blom is de hoofdtrainer en hij wordt bijgestaan door de volgende stafleden. Assistent scheidsrechter, Jan Booij. De hersteltrainer is Bennie ten Cate. De keepertrainer is Arno Offerman en Danny Starrenburg is de verzorger. Er spelen op zondag vier seniorenteams en op zaterdag één seniorenteam, een vrouwenteam en een vrouwen 7×7. De jeugdteams zijn samengevoegd met VV. Hollandscheveld onder de naam: HH’97.

Teamleider HODO: Freddy ten Caat

 

5. Wat verwacht u van de prestaties van uw standaardteam in de komende competitie:

HODO: “Het verwachtingspatroon wordt pas duidelijk na de eerste 5 à 6 wedstrijden. Of dit handhaving wordt of dat eventueel promotie een optie is,” aldus Freddy ten Caat.

Elim: “Ik verwacht dit seizoen lekker mee te mogen doen in de 2e klasse, welke voor ons nieuw is. Ik denk dat we een stabiele middenmoter worden in deze klasse. Echter de tijd zal het leren,” laat teamleider Martijn Gruppen optekenen.

6. Wat zijn volgens u de taken van een leiders mbt een standaardteam? Wanneer beginnen uw taken? Op donderdag of wellicht al eerder:

Gruppen vertelt: “Onze taken beginnen meestal op donderdagavond. Dan wordt er besproken welke spelers er mee doen met het eerste elftal en wie er mee kunnen doen in het tweede team. Ook bespreken we het vervoer wanneer we een uitwedstrijd hebben. Op zaterdag zorgen we dat de kleding klaar ligt voor de spelers, zorgen we dat het wedstrijdformulier is ingevuld en stellen we ons voor aan de begeleiding van de tegenstander. Het is daarbij wel een pluspunt dat we deze zaken uitvoeren met twee leiders.”

De taak van een leider zijn volgens ten Caat: Proberen een verlengstuk te zijn tussen trainer en spelers en tussen bestuur en het eerste elftal. Ik ben een aanspreekpunt wanneer er eventueel belemmeringen zijn of problematiek, zowel in het bestuur als in de groep. Wanneer de taken als leider beginnen is wisselend. Eigenlijk ben je de hele week er mee bezig.

7. Hoe hebt u de vorige drie edities van het Prent Dorpentoernooi beleefd en in het bijzonder de finaledagen:

HODO: Ik was vorig jaar voor het eerst aanwezig bij het toernooi. Ik heb het toen ervaren als een sportief en gezellig toernooi. Gezelligheid onder elkaar en onder de dorpen, volgens Freddy ten Caat.

Elim: Gruppen vertelt: “Het Prent Dorpentoernooi is een leuk toernooi met leuke verenigingen uit de buurt waarvan iedereen wel bekende gezichten tegenkomt. Een toernooi met sfeer en veel publiek. Een leuke voorbereiding op het seizoen. De laatste jaargangen waren vooral de finaledagen bijzonder leuk. Mede doordat we deze twee edities finalist waren en uiteindelijk kampioen werden.”

Teamleider Elim: Martijn Gruppen

 

8. Hoe zijn de verwachtingen t.a.v. deelname aan het Prent Dorpentoernooi 2019:

Kort maar krachtig vertelt ten Caat: “Verwachtingen zijn dat we ditmaal toch maar voor de winst moeten gaan.”

Gruppen is iets langer aan het woord: “De verwachtingen zullen hoog liggen bij Elim. We zullen op voorhand één van de favorieten zijn. Als kersverse tweede klasser willen we laten zien waarom we kampioen zijn geworden. Natuurlijk willen we weer de finale halen en deze wederom winnen. Echter kunnen we op voorhand Noordscheschut ook als favoriet bestempelen voor het winnen van dit toernooi. We zullen zien wat het dit jaar brengt.”

9. Heeft u t.a.v. de organisatie opmerkingen/aanvullingen die het toernooi kunnen verbeteren:

Elim: Het is een heel leuk en goed georganiseerd toernooi, hele mooie derby’s en dus voor het publiek ook zeer aangename wedstrijden. We hopen dat de organisatie nog jaren zal doorgaan met dit toernooi. Laten we hopen op een leuk sportief toernooi met mooie wedstrijden en veel publiek.

HODO: Prima gang van zaken, aldus ten Caat. Complimenten voor de organisatie en graag tot ziens in augustus!

De commissie bedankt de auteurs van bovenstaande teksten voor hun inbreng en wenst alle teams veel succes. Alle informatie over het Prent Dorpentoernooi is te vinden via diverse sociale media, waaronder de website www.dorpentoernooi.nl