Deelnemende verenigingen Prent. Onder leiding van?

Deelnemende verenigingen Prent. Onder leiding van?

Deel 2 van 4 - In de vorige edities van het Prent Dorpentoernooi lieten we in aanloop naar de eerste wedstrijden de hoofdtrainers, spelers en bestuursleden van de deelnemende verenigingen aan het woord. De gesprekken die hier uit voort kwamen zijn allemaal nog terug te lezen op onze website. Deze ronde willen we graag de teamleiders van de betreffende teams aan het woord laten.

De titel teamleider spreekt voor zichzelf, maar wat houdt deze functie eigenlijk in? Zorgt een leider alleen maar voor de schone tenues of regelt hij of zij dat dit geregeld wordt? Hoe treft een teamleider zijn of haar voorbereidingen op een wedstrijd? Is dat in een paar uurtjes geregeld, of zit er meer vrije tijd in? In een duo-gesprek met de twee leiders van Noordscheschut en Pesse stellen we deze verenigingen graag aan u voor door de ogen van de teamleiders.

1. Stelt u zichzelf even:

Noordscheschut: Blauw-wit trapt af in deze voorstelling: “Mijn naam is Martin Morsink, getrouwd met Arletta, 53 jaar, vader van Joran en Marit en ben woonachtig in Hoogeveen. In het dagelijks leven ben ik medewerker uitvoering bij Van Gelder Telecom.

Pesse: De groen-witten kennen kraanmachinist Geran Bruinenberg als leider. De in Pesse woonachtige, 44 jarige, werkt bij Koers in Smilde.

2. Welke huidige functie(s) bekleedt u binnen de vereniging:

Noordscheschut: Morsink loopt al wat jaren mee als leider van Noordscheschut. Sinds het seizoen 2004/2005 is hij teamleider van het eerste team van de Schutters.

Pesse: Geran Bruinenberg is leider van Pesse zondag 1. Daarnaast heeft hij zitting in de toernooiencommissie.

eamleider Pesse - Geran Bruinenberg

3. Wat is uw relatie met uw vereniging? Was of bent u bijvoorbeeld speler, leider, bestuurslid, lijnentrekker:

Noordscheschut: Blessures maken de leider? In veel gevallen is een oud speler, na een blessure, de aangewezen leider van een team. Dit geld ook voor Martin Morsink: “Tot mijn 18e heb ik bij HZVV gevoetbald. Daarna heb ik de overstap naar V.V. Noordscheschut gemaakt. Hier heb ik tot mijn 34e gevoetbald maar ik moest vanwege knieklachten stoppen. Tussendoor ben ik een jaar leider van het derde elftal geweest, waarna men mij vroeg om leider van het standaardteam e worden. Tot op heden doe ik dit met veel plezier.”

Pesse: Ook Pesse kent een leider met een clubverleden: “Vanaf mijn vijfde, toen nog gewoon pupillen, ben ik lid van sv  Pesse. Door de jaren heen heb alle  jeugd elftallen doorlopen. Daarnaast mag ik met trots zeggen dat ik 23 jaar in zondag 1 heb gespeeld. Een behoorlijke periode. Ook mocht ik nog jeugdleider zijn en ben ik al zeventien jaar lid van onze  toernooi commissie.”

4. Wat zijn de verenigings- gegevens van uw standaardteam? Welke klasse, naam hoofdtrainer, naam leider(s) en hoeveel senioren en jeugdteams heeft uw verenging:

Noordscheschut:  Het standaardteam speelt in de 1e klasse E zaterdag. Marc van Meel is voor het tweede seizoen de  hoofdtrainer. Gerjan Brakel, oud speler van Noordscheschut 1, is assistent-trainer en men beschikt over twee verzorgers. Freddy Makkes en Roelof Krikken houden de selectie fit. Als assistent-scheidsrechter hanteert Jan Tichelaar de vlag. Noordscheschut heeft 7 senioren teams, 3 dames teams, 16 jeugd teams en een kabouterteam.

Pesse: Geran Bruinenberg vertelt: “Na promotie in de 4e klasse komen we volgend seizoen uit in de 3e klasse. Trainer John kramer is bij Pesse gestart in het seizoen 2017-2018. We hanteren het teamleiderschap met twee personen. Samen met Roelof Winters zijn we al een tijdje betrokken bij Noordscheschut.”

Pesse kent verder drie senioren zondagvereniging en daarnaast twee op de zaterdag. Ook komen er wekelijks twee  dames teams in actie. De vereniging kent ook het populaire 7x7 voetbal. Op vrijdagavond komen hier een dames 45+ en een heren 35+ in actie. Verder zijn er enkele jeugdelftallen in actie op zaterdag. Een gezonde voetbalvereniging, aldus Bruinenberg.

5. Wat verwacht u van de prestaties van uw standaardteam in de komende competitie:

Noordscheschut: “Afgelopen jaar hebben we een zwaar seizoen gehad met het eerste elftal. Ieder tipte ons als dé degradatiekandidaat, vertelt Morsink. “Uiteindelijk hebben wij een prachtig seizoen gehad mét een nacompetitie. Dit jaar hopen wij ons in het linker rijtje te kunnen spelen, zoals dat zo mooi wordt genoemd”. 

Pesse: De zondag afdeling van Pesse speelt al enkele jaren in de vierde klasse en kent steeds wisselende resultaten. Men spreekt nu de wens uit om een goede middenmoter te zijn.

6. Wat zijn volgens u de taken van een leiders mbt een standaardteam? Wanneer beginnen uw taken? Op donderdag of wellicht al eerder:

Noordscheschut: Zoals bijvoorbeeld ook de leider van Hollandscheveld al benoemde, men bespreekt alles mét elkaar. Zo ook bij Noordscheschut. Martin legt uit: “Mijn taken beginnen veelal op donderdagavond. Met de trainer neem ik door welke spelers er beschikbaar zijn voor het eerste elftal. Op zaterdag ben ik op tijd op het sportpark om de kleding etc. in orde te maken. Bij thuiswedstrijden ontvang ik de pupil van de week. Al met al gaat er veel tijd in zitten maar ik doe het met veel plezier.”

Pesse: Bruinenberg vult aan:  “Het gaat bij ons niet veel anders. Al begint het vaak al op de dinsdagavond. Alles regelen wat er nodig is om zondags te kunnen spelen. Eigenlijk gaat het dan de hele week zo door. Maar het is telkens wel weer fijn om te vernemen wanneer alles op tijd en goed is voorbereid.”

Teamleider Noordscheschut – Martin Morsink

7. Hoe hebt u de vorige drie edities van het Prent Dorpentoernooi beleefd en in het bijzonder de finaledagen:

Noordscheschut: Morsink ervaart het als een heel mooi toernooi. “Het is goed georganiseerd. Tot en met de  finaledagen is alles altijd tiptop geregeld.  Wel blijft het jammer is het dat er altijd nog een aantal spelers met vakantie zijn. Maar dat brengt het vroege tijdstip met zich mee.”

Pesse: Ook Pesse is vol lof over de organisatie. “Ik zie dat alles goed voor elkaar is tijdens de wedstrijden, en met name de finaledagen. Daaruit kun je zien dat er veel voorbereiding aan vooraf is gegaan. Een groot compliment naar de  organisatie. Ook de publicatie rondom het toernooi is goed verzorgt. Veel artikelen, vóór, tijdens én na het toernooi zorgen voor veel bekendheid.”  

8. Hoe zijn de verwachtingen t.a.v. deelname aan het Prent Dorpentoernooi 2019:

Noordscheschut: Duidelijke woorden van leidsman Martin Morsink: “Ik hoop dat wij dit jaar de finale weer eens kunnen spelen. Je doet mee om te winnen. Dat geldt ook voor Noordscheschut. We gaan er ook deze editie zeker weer voor.” 

Pesse: Bruinenberg: “Het is vooraf moeilijk te zeggen. Zoals al vaker gememoreerd, er zijn vaak nogal wat spelers met vakantie. Maar het is daarnaast wel een leuke graadmeter hoe het grootste gedeelte uit die vakantie komt. Voor de hoofdtrainer een fijne start van zijn voorbereiding.”

9. Heeft u t.a.v. de organisatie opmerkingen/aanvullingen die het toernooi kunnen verbeteren:

Noordscheschut: “Nee, geen opmerkingen. Het is een goed geregeld toernooi zoals al veelvuldig terecht opgemerkt,” zo spreekt Morsink.

Pesse: Ook de leider van Pesse heeft geen minpunten kunnen vinden in de vorige edities. “We kunnen telkens wel terugvallen op het vroege tijdstip, maar met meerdere activiteiten in die periode, is het Prent Dorpentoernooi een welkome start van het voetbalseizoen,” aldus Bruinenberg.

Noordscheschut en Pesse eindigen gezamenlijk en vullen elkaar aan: “Laat het mooi en sportief toernooi worden en voor iedereen een goed seizoen 2019-2020 gewenst.” “En blessurevrij, dat is ook een mooi streven,” vult Morsink nog even aan. Daar sluit de commissie zich graag bij aan.

De commissie bedankt de auteurs van bovenstaande teksten voor hun inbreng en wenst alle teams veel succes. Alle informatie over het Prent Dorpentoernooi is te vinden via diverse sociale media, waaronder de website www.dorpentoernooi.nl