Deelnemende verenigingen Prent Dorpentoernooi. Onder leiding van? Deel 3 van 4

Deelnemende verenigingen Prent Dorpentoernooi. Onder leiding van? Deel 3 van 4

In de vorige edities van het Prent Dorpentoernooi lieten we in aanloop naar de eerste wedstrijden de hoofdtrainers, spelers en bestuursleden van de deelnemende verenigingen aan het woord. De gesprekken die hier uit voort kwamen zijn allemaal nog terug te lezen op onze website. Deze ronde willen we graag de teamleiders van de betreffende teams aan het woord laten.

De titel teamleider spreekt voor zichzelf, maar wat houdt deze functie eigenlijk in? Zorgt een leider alleen maar voor de schone tenues of regelt hij of zij dat dit geregeld wordt? Hoe treft een teamleider zijn of haar voorbereidingen op een wedstrijd? Is dat in een paar uurtjes geregeld, of zit er meer vrije tijd in? In een duo-gesprek met de twee leiders van Protos en Tiendeveen stellen we deze verenigingen graag aan u voor door de ogen van de teamleiders.

1. Stelt u zichzelf even:

Protos is als deelnemer onbekend binnen het toernooi, maar kent als vereniging het toernooi zeer zeker. Leider Bennie Lippold neemt het woord in deze derde voorstelronde. Ik ben 51 jaar en woon momenteel in Coevorden. Al 31 jaar ben ik werkzaam bij Koenen Bouw, een Volker Wessels onderneming. Getrouwd met een hele lieve vrouw en samen hebben we twee kinderen. Beide meiden doen sportief gezien niet aan voetbal, maar zijn vooral druk bezig met paardrijden.

Zijn collega bij vv Tiendeveen is Rudy Kleine. Hij woont aan de Molenweg in Tiendeveen. “In september word ik 63 jaar. Ik ben werkzaam bij Olijslager Verf B.V. in de vestiging Emmen. In november ben ik daar 12,5 jaar in dienst. Daarvoor heb ik 31 jaar bij Philips Hoogeveen gewerkt.” Maar bovenal is Rudy de trotse vader van Ruben en Paula.

2. Welke huidige functie(s) bekleedt u binnen de vereniging:

De heer Kleine is al veertig jaar secretaris bij zijn vereniging, vv Tiendeveen. Een unicum wat dit soort posten betreft. Daarnaast is hij assistent scheidsrechter bij het eerste elftal, maakt hij de wedstrijdverslagen van de competitiewedstrijden van het eerste elftal en is hij vrijwilliger in de kalkgroep. Kleine vertelt door: ”Verder verzorg ik dat de kleding terecht komt bij de wasvrouw en dat deze weer beschikbaar is op de wedstrijddagen. Een volgens mij uiterst belangrijke taak”.

Lippold is over deze vraag zeer kort van stof: “Ik ben voor het derde jaar actief als team leider van Protos 1.

3. Wat is uw relatie met uw vereniging? Was of bent u bijvoorbeeld speler, leider, bestuurslid, lijnentrekker:

Het komende antwoord brengt Bennie Lippold met trots ten gehore: “Ik heb 17 jaar in Protos 1 gespeeld. Daarna nog vier jaren in Protos 2 waarna ik voor het eerst kennis maakte met het leiderschap welke functie ik twee jaar heb uitgeoefend. Nu ben ik dus voor de tweede keer leider en wel van Protos 1. Een prettige en succesvolle samenwerking met alle betrokken volgens mij”.

Teamleider Protos – Bennie Lippold

Kleine kan hier kort over zijn zegt hij, maar doet dit vervolgens niet. Iets wat een interviewer wel kan waarderen, aangezien er uiteindelijk wel wat tekst moet overblijven om een verhaaltje van te maken.

“In het verleden heb ik 15 jaar bij het eerste elftal gespeeld, waarbij ik één keer kampioen ben geweest. Toen nog in de afdeling Drenthe. Ben 40 jaar geleden door het toen nog bestaande artikel 20 in het bestuursbesluit van de KNVB begonnen met een scheidsrechtersopleiding, wat ik nu nog alleen in competitieverband doe in de zaalcompetitie van de KNVB. Heb daar naast zo’n 20 jaar ook wedstrijden geleid op het veld. Verder is bij punt 2 te lezen wat mijn relatie is met mijn vereniging,” aldus een spraakzame Kleine.

4. Wat zijn de verenigings- gegevens van uw standaardteam? Welke klasse, naam hoofdtrainer, naam leider(s) en hoeveel senioren en jeugdteams heeft uw verenging:

Tiendeveen: De voetbal vereniging heeft een ledental van net boven de honderd leden. De oudste jeugd van JO10 speelt in een samenwerkingsverband met de v.v. Hoogeveen. De v.v. Tiendeveen start het seizoen 2019-2020 met twee seniorenelftallen en een JO9 team. Daarbij speelt er een damesteam in de 7×7 vrijdagavond competitie van de KNVB.Het eerste elftal speelt op zaterdag in de vierde klasse waar het afgelopen seizoen de zesde plaats is behaald. Hoofdtrainer Michel van Essen gaat in het seizoen 2019-2020 zijn zesde seizoen in bij onze vereniging. De overige staf bij het eerste elftal ziet er als volgt uit: Teammanagers, Jan Beekelaar en Marcel Bouwman. Verzorgster, Geralda Wulff. Trainer assistent, Mans Kreeft. Keepertrainer, Bert Hooijer. Notulist wedstrijden, Ruben Kleine en assistent- scheidsrechter, Rudy Kleine.

Protos: De hoofdtrainer van vv Protos is de 52 jarige Roeland Kwint. Conditie en assistent trainer is Harold van Opzeeland. De fysio is in handen van Maaike Dubbink en als team manager is dus Bennie Lippold aangesteld. Protos speelt het komende jaar opnieuw in de 3de klasse zondag. Het beschikt momenteel over vijf senioren teams, één dames en twee zaalvoetbal teams. Tot slot werkt men qua jeugd samen met buurman NKVV Dalerpeel. Daar spelen het komende seizoen tien teams onder de gezamenlijke noemer NKvvProtos.

5. Wat verwacht u van de prestaties van uw standaardteam in de komende competitie:

Teamleider Lippold is hier kort maar bondig over: “Wij hopen dat we, net als dit jaar, ons zelf op eigen kracht veilig te kunnen spelen. Met als toetje eventueel een periode.

Rudy Kleine heeft hier ook een duidelijke visie over: “Het komende seizoen zie ik met vertrouwen tegemoet. De selectie is grotendeels in takt gebleven. Twee spelers vertrokken en twee nieuwe spelers er bij. Hopelijk verloopt het Dorpentoernooi positiever voor ons, want vorig seizoen zijn wij Sander Blok kwijt geraakt met een kruisband blessure voor het gehele seizoen. Deze aanstaande competitie denk ik dat het eerste elftal bovenin kan meedraaien in de vierde klasse. We hebben een ruime selectie die in de breedte een vierde klasse niveau aan. Daarnaast heeft de selectie een goed scorend vermogen, gezien het vorige seizoen.”

6. Wat zijn volgens u de taken van een leiders mbt een standaardteam? Wanneer beginnen uw taken? Op donderdag of wellicht al eerder:

“De taken van de leiders is volgens mij om zorg te dragen, dat de randzaken bij het team goed verzorgd zijn. Je moet als leider een luisterend oor hebben voor zowel de speler, als de trainer. In de bespreking met de trainer ter voorbereiding van de wedstrijd in het overleg mee te doen, waarbij de trainer toch de beslissende stem heeft wat betreft de opstelling van de komende wedstrijd. Verder moet de leider open staan voor de spelers voor een eventueel gesprek of mening. Mijn taken beginnen op donderdagavond wanneer de selectie bekend is voor de wedstrijd. Dan zet ik de selectie en de begeleiding in de wedstrijd-app. Zaterdag haal ik voor de wedstrijd de wedstrijdkleding op en sta vervolgens tijdens de wedstrijd als assistent de scheidsrechter bij,” aldus een druk bezette Kleine namens Tiendeveen.

Zoals de meeste leiders is ook Lippold niet alleen op de wedstrijddag actief. Of zoals hij zelf omschrijft: “Mijn taken lopen altijd door. Ik probeer een brug te zijn tussen de trainer en de spelers, zodat iedereen zich prettig voelt en plezier heeft. Plezier neemt niet alleen bij de jeugd, maar ook bij de senioren een top drie positie in.”

7. Hoe hebt u de vorige drie edities van het Prent Dorpentoernooi beleefd en in het bijzonder de finaledagen:

Bennie Lippold kan uit eigen ervaring geen mening geven over het deelnemen, aangezien hij met Protos deze editie voor het eerst meespeelt. “Wel weet ik dat er spelers van ons al diverse wedstrijden hebben bezocht in de vorige edities. Zelf lees ik, vanaf het moment dat wij onze deelname bevestigd hebben gekregen, graag de artikelen rondom het toernooi. Ik zie dat er veel aandacht is voor het promoten van de komende editie. Iets wat zeker zijn of haar vruchten zal afwerpen, gezien de vele activiteiten voor aanvang van de reguliere competitie.”

De eerste editie heeft Tiendeveen niet meegedaan. “Wel ben ik zeer tevreden, dat wij toch snel als deelnemer de stap naar het Prent Dorpentoernooi hebben gemaakt. Twee keer een loting tegen Noordscheschut gehad wat dus een beetje ongelukkig uitviel, want het realisme is toch wel, dat er niveau verschil is tussen een eerste en een vierde klasse vereniging. De eerste keer waren wij net gepromoveerd naar de vierde klasse. Al waren de resultaten niet om ontevreden over te zijn. Ik heb de finaledag zeer positief ervaren. Geeft spannende wedstrijden en is een prima voorbereiding op het seizoen, “aldus Rudy Kleine.

Teamleider Tiendeveen – Rudy Kleine

 

8. Hoe zijn de verwachtingen t.a.v. deelname aan het Prent Dorpentoernooi 2019:

De teamleider van uit Tiendeveen ziet kansen. Kleine licht toe: “Dit seizoen heeft Tiendeveen kans om in de winnaarsronde terecht te komen. De loting heeft ons gekoppeld aan Protos, die ik echter wel als favoriet zie. Protos speelt in de derde klasse waarin ze zich moeiteloos wisten te handhaven. Dus een behoorlijke zware kluif maar als eerste wedstrijd in het Prent Dorpentoernooi moet er op één van de velden toch een verrassing mogelijk zijn.”

Lippold is ook overtuigd van eigen -team- kunnen: “Eigenlijk zijn onze verwachtingen wel heel hoog, en dat mag als derdeklasser ook gerust. Of deze verwachtingen zullen uitkomen, blijft binnen voetbal altijd de vraag. Mede vanuit de verhalen die wij horen en lezen, moet het een heel mooi en goed georganiseerd toernooi zijn. Het gaat een belangrijk deel vormen van onze voorbereiding van onze hele selectie.”

9. Heeft u t.a.v. de organisatie opmerkingen/aanvullingen die het toernooi kunnen verbeteren:

Volgend jaar biedt leidsman Lippold zich graag aan om deze vraag alsnog te beantwoorden. Zoals eerder vermeld is het dit keer voor het eerst dat Protos binnen het toernooi actief zal zijn.

Rudy Kleine wil het volgende nog wel graag verwerkt zien: “Ik zou het prettig vinden, dat de verenigingen, die mee doen allemaal een keer in het toernooi een thuiswedstrijd aangewezen krijgen.”

Als slotwoord wil Tiendeveen graag van de gelegenheid gebruik maken om de commissie te bedanken voor de uitnodiging. Zij wensen iedereen veel succes op dit toernooi waarbij de sportiviteit hoog in het vaandel moet staan! Organisatie, scheidsrechters en de verenigingen naast het succes op dit toernooi ook succes in de competitie 2019-2020, aldus een strijdvaardig Tiendeveen.

Protos is uiterst content met het feit dat men naast bezoeker nu ook deelnemer mag zijn. Met name de spelersgroep was erg blij dat juist Protos werd uitgenodigd om aan dit mooie toernooi te mogen deelnemen. Een toernooi welke zij met veel vertrouwen tegemoet zullen zien.

De commissie bedankt de auteurs van bovenstaande teksten voor hun inbreng en wenst alle teams veel succes. Alle informatie over het Prent Dorpentoernooi is te vinden via diverse sociale media, waaronder de website www.dorpentoernooi.nl