Deelnemende verenigingen Prent Dorpentoernooi. Onder leiding van?

Deelnemende verenigingen Prent Dorpentoernooi. Onder leiding van?

In de vorige edities van het Prent Dorpentoernooi lieten we in aanloop naar de eerste wedstrijden de hoofdtrainers, spelers en bestuursleden van de deelnemende verenigingen aan het woord. De gesprekken die hier uit voort kwamen zijn allemaal nog terug te lezen op onze website. Deze ronde willen we graag de teamleiders van de betreffende teams aan het woord laten.

De titel teamleider spreekt voor zichzelf, maar wat houdt deze functie eigenlijk in? Zorgt een leider alleen maar voor de schone tenues of regelt hij of zij dat dit geregeld wordt? Hoe treft een teamleider zijn of haar voorbereidingen op een wedstrijd? Is dat in een paar uurtjes geregeld, of zit er meer vrije tijd in? In een duo-gesprek met de twee leiders van SCN en Hollandscheveld stellen we deze verenigingen graag aan u voor door de ogen van de teamleiders.

1. Stelt u zichzelf even:

SCN kent Ferdy Tolman als teamleider. De 33 jarige constructieschilder woont samen met zijn Yvonne aan de Oostopgaande te Nieuwlande.

Bij Hollandscheveld heeft Karlo Mol de leiding. “Ik ben 47 jaar, getrouwd met Jessica en vader van Maykel en Danny. Wij wonen op een steenworp afstand van sportpark De Oosthoek, aan de Zonnedauw in Hollandscheveld. Ik ben meewerkend uitvoerder bij een stucadoorsbedrijfin Hoogeveen.”

2. Welke huidige functie(s) bekleedt u binnen de vereniging:

Karlo Mol: “Ik ben inmiddels vier seizoenen leider van het eerste elftal van vv Hollandscheveld. Verder heb ik zitting in de technische commissie en draai ik regelmatig een bardienst.”

“Ik ben nu zo`n kleine twee jaar leider bij SCN 1. Als oud voetballer vind ik het vrij normaal dat je wat terug doet voor je vereniging. En het leiderschap bevalt me prima”, aldus Tolman.

3. Wat is uw relatie met uw vereniging? Was of bent u bijvoorbeeld speler, leider, bestuurslid, lijnentrekker:

Ferdy Tolman vertelt: “Ik heb vanaf mijn 5e jaar tot mijn 28e bij SCN gespeeld. Daarna drie jaar bij sv Hodo waarna ik weer terugkwam bij SCN. Helaas liep ik al in de derde competitiewedstrijd van dat seizoen een zware blessure op. Stoppen was de enige optie. Gelukkig ben ik nog wel bij de vereniging betrokken. In dit geval dus als teamleider.”

Het verhaal van Karlo Mol is een beetje soortgelijk. Ook hij voetbalde al van jongs af aan bij zijn Hollandscheveld. “Ik heb de gehele jeugd doorlopen bij vv Hollandscheveld en daarna in het derde elftal gevoetbald. Nadat ik gestopt ben met voetballen, ben ik leider geweest van het tweede en het derde elftal van vv Hollandscheveld. Ik heb zelfs nog ruim een half jaar het tweede elftal getraind nadat de toenmalige trainer door privé omstandigheden zijn functie als trainer neer moest leggen."

4. Wat zijn de verenigings- gegevens van uw standaardteam? Welke klasse, naam hoofdtrainer, naam leider(s) en hoeveel senioren en jeugdteams heeft uw verenging:

Als een echte verenigings- vertegenwoordiger vertelt Karlo graag hoe de club er uit ziet.“Het eerste elftal speelt in de 3e klasse. We hebben een moeilijk jaar gehad. Pas in de laatste wedstrijd van de competitie konden we ons veilig spelen, en dat is gelukt. Het voelde bijna als een kampioenschap, vooral na zo’n zwaar seizoen. John Kikkert is hoofdtrainer, Patrick van der Hoek keeperstrainer en Stefan Bijl is assistent scheidsrechter. Tinus Everts is de verzorger bij ons. Everts loopt al heel lang bij de club. Een echte clubman. Dat wil ik hier graag even vermeld zien,” aldus Mol.

Hij vervolgt: “Het tweede komt uit in de 2e klasse D en Geert Prins is de trainer van dit elftal. Sebastiaan ten Caat is hiervan de leider en Frank de Groote is assistent scheidsrechter. Vervolgens beschikken me ook nog over een derde, vierde én vijfde elftal. Waarbij opgemerkt mag worden dat ons vijfde elftal eigenlijk nooit traint. Een zogenoemd recreatief elftal. Verder zijn er nog twee vrouwen elftallen actief op de zaterdag. Vrouwen 1 speelt in de 2e en vrouwen 2 in de 4e klasse.”

Op de vrijdagavond zijn er ook nog drie teams actief. Twee vrouwenteams en een heren 45+ team. Alle drie in een 7X7 competitie. Tot slot voetbalt Hollandscheveld ook nog in de zaal, met drie teams in totaal. Afgelopen seizoen werden twee teams kampioen en zij mogen hun kunsten nu in een hogere klasse laten zien.Door de samenwerking met HODO spelen de jeugdleden van Hollandscheveld samen onder de naam HH’97. Twee seizoenen waren er geen A junioren binnen deze afdeling. Gelukkig beschikt men komend seizoen wel over een JO19 team.

SCN moet het met iets minder teams doen. Tolman: “Wij spelen met SCN 1 in de 4e klasse op zaterdag. Onze trainer is Bert Wiebing. Mijn collega leider is Alex Kikkert en we hebben de rijkdom van twee verzorgers, te weten Sebastiaan Borst en Marissa Dekker. Helaas beschikken we nog niet over een vaste assistent scheidsrechter.”

In totaal heeft SCN drie senioren, een heren 45+ en een dameselftal binnen haar gelederen. Met een aantal jeugdteams, een JO17, JO13, JO11, JO9 én een JO8, is de aanvulling naar de senioren er nog niet echt. “Maar we kunnen met de huidige eerste selectie nog heel wat jaren vooruit,” aldus Tolman.

  

SCN teamleider Ferdy Tolman

 

5. Wat verwacht u van de prestaties van uw standaardteam in de komende competitie:

Verwachtingen moeten er zijn aldus teamleider Tolman. Hij vult ook aan wat deze voor SCN zullen zijn. “Ik verwacht dat we dit seizoen wat stabieler mogen presteren. We beschikken over een brede selectie. Ik spreek dat ook graag de verwachting uit dat we een periode pakken. Daarnaast hoop ik dat we wat langer meespelen om de titel.”

Bij Hollandscheveld is het niet anders. Karlo Mol heeft daar een duidelijke visie in. “Afgelopen jaar was zwaar zoals ik al eerder benoemde. Maar met de terugkerende geblesseerde spelers én de nieuwe spelers die bij vv Hollandscheveld komen spelen hoop ik dat we met het eerste elftal toch een goede middenmoter mogen worden. Vorig jaar was vooral het scoren een probleem en lieten we de punten liggen tegen de naaste concurrenten. We gaan er voor dat dit komend seizoen beter zal gaan!”

6. Wat zijn volgens u de taken van een leiders mbt een standaardteam? Wanneer beginnen uw taken? Op donderdag of wellicht al eerder:

Vorig jaar was Mol nog op vakantie tijdens het Prent dorpentoernooi, maar dit jaar heeft hij het gezien de vakantie aangepast om er bij te zijn. Op de trainingsavonden, dinsdag en donderdag, ondersteund Karlo de hoofdtrainer op het veld of verzorgt hij de hersteltraining voor én met de geblesseerde spelers.

Daar houdt het niet op vervolgt Mol: “Op donderdagavond bespreken we met elkaar wie er speelt en welke spelers met het tweede mee kunnen. Op zaterdag ben ik al op tijd op het sportpark om de kleding voor elkaar te maken. Bij thuiswedstrijden ontvang ik de pupil van de week, wat een dankbare functie is, en dan voorbereiden op de wedstrijd die komen gaat. Het blijft niet bij een uurtje tijd, maar ik doe het graag.”

Bij SCN is men in de gelukkige omstandigheden dat er twee leiders aanwezig zijn. Ferdy Tolman: “Onze taken beginnen veelal op donderdagavond. Dan is er overleg voor de komende wedstrijddag. Op zaterdag zorgen we dat alles aanwezig is, zoals de kleding, ballen en alles wat er rondom een wedstrijd nodig zodat de selectie kan beginnen aan de warming-up. Ook het regelen van oefenwedstrijden doen we samen. Genoeg arbeid te verrichten, voordat er gespeeld kan worden.”

7. Hoe hebt u de vorige drie edities van het Prent Dorpentoernooi beleefd en in het bijzonder de finaledagen:

SCN leider én oud speler Tolman trapt af bij deze vraag. “Ik vind het een mooi toernooi. Ik heb het mogen ervaren als speler en ook als leider. Een prachtig toernooi, waarbij de finaledag toch wel iets extra's heeft ten opzichte van de andere avonden. Meer sfeer, meer publiek. Vooral het gezellige feest na afloop.”

Met een beetje weemoed vertelt Mol over een gemiste editie: “Vorig jaar was ik dus afwezig, wat ik wel jammer vond. Maar de jaren daarvoor was het prima geregeld, zag ik met eigen ogen.”Dit jaar is de finale op de Oosthoek dus voor vv Hollandscheveld een mooie dag om naar uit te kijken. Mol vertelt verder: “ Ik vind het Prent Dorpentoernooi een mooi initiatief, alleen jammer dat er nog veel spelers op vakantie zijn zodat je het niet echt kunt gebruiken als voorbereiding. Maar goed, de spelers die er wel zijn kunnen zo alvast wat ritme opdoen. En als ik zie hoeveel publiek er op de been is tijdens de wedstrijden, dan blijkt dat ook de toeschouwers wel weer zin in hebben in een potje voetbal kijken na zo`n lange voetbal loze vakantie.”

  

Hollandscheveld teamleider Karlo Mol

8. Hoe zijn de verwachtingen t.a.v. deelname aan het Prent Dorpentoernooi 2019:

Karlo Mol is duidelijk. Hij wil thuis opnieuw een finale spelen én ook winnen. “Dit is voor ons een mooie gelegenheid om vooral de nieuwe aanwinsten voor volgend seizoen in actie te kunnen zien. Vorig jaar een finale gespeeld, en het zou natuurlijk super zijn om dat dit jaar op eigen terrein weer te mogen doen. Maar Elim en Noordscheschut zijn op voorhand natuurlijk de favorieten,” aldus een verwachtingsvolle teamleider van Hollandscheveld.

Nieuwlande man Ferdy Tolman is hier kort over. “We doen mee om te winnen. Vorig misten we de finale na penalty's, dus wie weet hoe het verloopt.”

9. Heeft u t.a.v. de organisatie opmerkingen/aanvullingen die het toernooi kunnen verbeteren:

“Niks op aan te merken. Het is een geweldig leuk toernooi, welke goed geregeld is. Het Prent Dorpentoernooi kent hele mooie wedstrijden én allemaal in de buurt. Perfect toch, aldus SCN.

Teamleider Karlo Mol is ook uiterst tevreden. “Ik wil de organisatie complimenten geven voor de energie en de tijd die ze erin steken. Een mooi, toegankelijk toernooi dat de komende jaren alleen nog maar meer naam zal maken verwacht ik. Persoonlijk vind ik ook mooi dat de jeugd er dit jaar bij betrokken wordt door de Prent Penaltybokaal.”

Als slotwoord hebben beide mannen eensgezinde antwoorden.

Mol begint: “Laten we wederom hopen op mooie, sportieve wedstrijden en we zien iedereen graag op de finaledag op sportpark “de Oosthoek” in Hollandscheveld op zaterdag 17 augustus 2019.”

Tolman vult aan: “Ik hoop dat het toernooi nog vele jaren gespeeld mag worden. En ik wens alles teams een goed 2019/2020 voetbaljaargang toe.”

De commissie bedankt de auteurs van bovenstaande teksten voor hun inbreng en wenst alle teams veel succes. Alle informatie over het Prent Dorpentoernooi is te vinden via diverse sociale media, waaronder de website www.dorpentoernooi.nl